Ajak

Ajak az ÉK-Nyírségben, Nyíregyházától ÉK-re, 42 km távolságra található település. Közlekedési szempontból jól megközelíthető, a 4-es számú főút, valamint a Budapest – Záhony vasútvonal mentén helyezkedik el.

 

Történelem

Szalagtelkes, többutcás település a Nyírség szélén, Kisvárdától délre. A megye egyik legrégebbi települése. Neve személynévből származik, erre utalnak az Oyk, Ayk előfordulások. A testrésznevekből (ajak) való személynévadás az Árpád-kor elején gyakori volt.
A borsovai várispánság területén feküdt. Első említése 1270-1272-ből származik, az 1322-ből való adat várbirtok voltát valószínűsíti. IV. László, mint a királyra szállott birtokot a Balog-Semjén nb. Mihálynak adományozta, de 1299-ben felét már a Gut-Keled nemzetség birtokolta. IV. Béla és V. István királyok adományából Ajakon kunok is birtokoltak, akik a XIV. század első felében szívódtak fel a magyarságba.
Ajak határának északi fele a Rétközben terül el. A település négy részből áll: Nagyajak vagy Magyarvég, Faluderék, Kisajak, Tótvég. 2013. óta városi ranggal rendelkezik.

Építészeti-kulturális emlékek

Legrégibb műemléke a mai református templom, mely eredetileg katolikus volt. Építési ideje a XIII-XIV. századra tehető. Az első említés a templomról 1332-35-ből való, mely szerint Szent Miklós tiszteletére szentelték fel. A török átvonulás idején, 1681-ben a templom egy része elpusztult. 1773-76 között a templomhasználati per után a reformátusok tulajdonában maradt. 1786-ban került sor helyreállítására, eredeti tervek alapján. Egyhajós, egyenes szentélyzáródású középkori eredetű templom, tető feletti kis toronnyal. A főhomlokzatból négyzetesen kiugró nyeregtetős, ajtószárny nélküli bejárati csarnokkal. Felette kör alakú világítóablakkal. A templomhajó déli falán három, a szentély hátsó falán két keskeny résablak van.
A katolikus lakosság a templombirtoklási vita után határozta el templomuk felépítését. Egyhajós, keletelt, késő barokk stílusú templom, homlokzat előtti toronnyal. Mai alakját a XIX. században nyerte el, ekkor építették hozzá a tornyot és a sekrestyét. A görög katolikus templom 1858-ban épült.
Ajak népművészete révén országos hírű, a megye legszínesebb települése. Az ajaki népviselet nem a külvilágnak szólt, mindig csak a községen belül hordták.
A Bocskai úton, a műemlék templom mellett található a település 700 éves fennállásának ünneplése alkalmából állított emlékmű. A helyi temetőben áll a II. világháborúban elesettek emlékműve, neveik feltüntetésével.

Szociológiai jellemzők, infrastruktúra, gazdaság

A Kisvárda-Záhony térségében lévő város lakosságának túlnyomó többsége a központi belterületi részen él. A lakosság 3 730 fő, melyből 1 990 aktív korú. Iskolai végzettségük szerint: felsőfokú végzettséggel 119 fő, középfokúval 336 fő rendelkezik és 1 260 fő szakképzett.
Az egészségügyi ellátást 2 körzeti orvos biztosítja. A közművelődési-szórakozási jellegű intézmények közül művelődési ház, mozi, könyvtár és sportpálya áll helyben rendelkezésre. A civil szervezetek közül megemlítendő a sportegyesület, mely alapítványi formában működik.
A település közúti közlekedési viszonyai jók, a 4-es számú főútvonal mellett helyezkedik el és a Záhony – Budapest vasútvonal közvetlenül érinti.
Posta, gyógyszertár, gázcseretelep, benzinkút és TÜZÉP-telep áll a lakosság rendelkezésére.

Ajak Város Önkormányzata elérhetőségek:

Cím: 4524 Ajak, Ady Endre út 25.
Tel: 45/455-055
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.ajak.hu

 

LEADER

 

Felső-Szabolcsi Videékfejlesztési Közhasznú Egyesület

 

Széchenyi 2020