AnarcsKisvárda város mellett fekszik, Nyíregyházától észak-keletre, nem egészen 50 km távolságra. Közlekedési szempontból jól megközelíthető a 4-es számú főút felől.


Történelem

A falu 1212-ben tűnik fel, mint a Zsurkot övező települések egyike. A névre nincs elfogadható magyarázat. A talaj szóból való származtatása megalapozatlan, más az arany szóból származtatta, személynévi eredetűnek is vélték. IV. Béla király idejében Anna néven emlegetik. A 13. század végén bizonyosan lakott hely volt. 1289 körül egy határjárással kapcsolatban feltűnt Onorch kétségtelenül a mai Anarcs község. A 14. század közepe táján – nyilván osztozás révén – létrejött Kisanarcs és Nagyanarcs nevű részeit emlegetik az oklevelekben. Anarcs egyike a vármegye legrégibb községeinek: az itt talált őskori leletek szerint már a honfoglalás előtt is lakott terület volt. A hagyomány szerint a határ északkeleti részén egy kis falu létezett, melynek neve Kis-Anarcs volt. Az Antiqua Geographia szerint e környéken egy népfaj lakott Anartes elnevezéssel.
Nagyvárad eleste után (1660) a török hódoltság erre a területre is kiterjedt. A XIX. század elején a Czóbel és a Szerencsy család szerezte meg a földeket, a Vay család bárói ágának is volt tulajdona benne. Amikor Kisvárdai járáshoz tartozott, nagyközségi rangja volt.

Építészeti-kulturális emlékek

Református temploma eredetileg katolikus templom volt, melynek 1332-35 között István nevű papját említik a források. 1374-ben Kisanarcson fakápolna állt, 1375-ben viszont már Péter apostolnak szentelt kőtemplomról szólnak. A református templom eredetileg filiája volt a bákai (Szabolcsbáka) anyaegyháznak, de attól a XVIII. században különvált. Ez alkalomból adományozta az úrasztalára a vajai Vay Borbála a híres két ónkannát. Az eredetileg különálló fa harangláb helyett tornyát 1858-ban építették. A poligonális záródású szentély egykori gótikus boltozatrendszere elpusztult, később fiókos dongaboltozattal fedték be. A szentély északi oldalán a falba erősítve gótikus szentségtartó fülke van a Gut-Keled nb. Anarcsi család címerével és a feltehetően későbbi feliratú 1475-ös évszámmal. A hajó északi falában lévő sírtábla szerint itt nyugszanak Vajai Vay János Cs.K. alezredes, felesége Széki Teleki Borbála, fiuk Vajai Vay János, valamint az 1832-es országgyűlés Szabolcs megyei követe és felesége, Hajnátskői báró Vétsey Kata. Szintén itt nyugszanak a Czóbel és a Teleki család egyes tagjai.
A római katolikus kápolnát 1792-ben építtette Teleki Borbála. Késő barokk stílusú, egyszerű kápolna.  A volt Czóbel-kúriát 1826-ban építtette Czóbel László. Klasszicizáló stílusú épület, eklektikus és újabb kori átalakításokkal. Az úrilak egykor értékes régi tárgyak őrzőhelye volt. Luther és Kálvin korabeli képmását Vécsey generális, mint hadizsákmányt hozta a hétéves háború (1756-1763) idején a wittenbergi városházáról. Itt őrizték Simonyi óbester kardját, több pompeji vázát, egy alvó gyermeket ábrázoló márványszobrot, bronzkori tárgyakat, eredeti régi festményeket. Több Mednyánszky- és Bütthner-festmény díszítette a falakat.
Az épület jelenlegi állapotában romos, felújításra szorul. Utolsó gazdája Czóbel Minka, a századvég kiemelkedő lírikusa volt. A Czóbel-kúria 6 hektáros parkjában hatalmas, sima levelű páfrányfenyők, vasfák, tulipánfák, platánok és tölgyek nőnek, úgynevezett tájképi (angol-) kert, szentimentális jelleggel. A kertben található egy tó is. A háború utáni pusztítások ellenére még ma is jól őrzi a keményfás ligeterdő vonásait. Kedvelt sétáló- és pihenőhelye a helybéli és környékbeli kirándulóknak. Földszintes, klasszicizáló, eklektikusan átalakított épület a volt Teleki kúria. A család a Czóbel és a Vay családdal állt rokonságban. Az 1790-es években építették az eredetileg kisebb barokk épületet. Bővítését 1820 körülre tehetjük, eredeti alakját a XIX. század végi átalakítás során elvesztette.

Szociológiai jellemzők, infrastruktúra, gazdaság

A kisvárdai térségben lévő, közepes nagyságú település lélekszáma az utóbbi 20-25 évben nagyságrendekkel nem változott. A teljes népesség a központi belterületen lakik. Az egészségügyi alapellátást a háziorvos, a fogorvos és a Védőnői Szolgálat biztosítja. A község kistérségi szociális mikro-körzet központ szerepét tölti be. Óvoda, általános iskola, esti gimnázium és könyvtár működik a településen. A szabadidő eltöltésére  kiválóan alkalmas a Czóbel-kúria parkja, ahol sportpálya is található. A kereskedelmi és vendéglátói ellátottság átlagos színvonalú. A községben több gazdasági társaság és közel száz egyéni vállalkozás működik.

Anarcs Község Önkormányzata elérhetőségek:

Cím:    4546 Anarcs, Kossuth út 30.
Tel:    45/404-011
E-mail:    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web:    www.anarcs.hu

 

LEADER

 

Felső-Szabolcsi Videékfejlesztési Közhasznú Egyesület

 

Széchenyi 2020