Döge
Kora Árpád-kori település, a Rétközben található Nyíregyházától mintegy 53 km-re. Kis területet borítanak erdők, melyre az akác és a nemesnyárak jellemzőek. Neve a magyar „dög” közszóból e kicsinyítő képzővel alkotott, óvó, elhárító tartalmú helynév. A településről kő- és bronzkori leletek találhatóak a nyíregyházai Jósa András Múzeumban.


Történelem

Az első okleveles említést csak a XIII. század második felében találjuk. 1556-ban 17 dézsmafizető jobbágya alapján 85-90 lakosa lehetett. 1610-ben a Várday örökösök közül a dögei híd vámját királyi adománylevéllel Melith Péter és bedegi Nyáry Pál kapták, melyet egyenlő arányban birtokoltak.

Építészeti-kulturális emlékek
Legrégebbi templomát a XVI. századból valónak tartják, mely a török háború alatt pusztult el. A mai református templom 1905-ben épült. A római katolikus templomot Ferentzy Imre építtette az egri bazilika mintájára, ajándékba a nagybátyjának, 1883-ban.

Szociológiai jellemzők, infrastruktúra, gazdaság

A település lakónépessége jelenleg 2214 fő, mely folyamatosan növekszik Kisvárda közelsége miatt. Az Általános Iskola és Napközi Otthonos Óvoda férőhelyei maximálisan ki vannak használva. A település arculata az elmúlt 10 évben jelentősen megváltozott. Megindult a faluközpont kialakítása. Tornaterem, polgármesteri hivatal, gyógyszertár, fogorvosi rendelő, körzeti megbízott iroda és utak épültek. Az olvasni vágyók igényeit egy több mint 9 ezer kötetes könyvtár elégíti ki.
A meghívásos díjugrató országos lovasverseny évente kerül megrendezésre, kiegészítő programokkal. A pihenésre, horgászásra és kerékpározásra vágyók a Rétközi tavat kereshetik fel, továbbá lovasoktatás folyik a községben, a gyerekek nem kis örömére. A vadászni vágyók is kielégíthetik igényeiket. Helytörténeti Múzeum is színesíti a kínálatot.

Döge Község Önkormányzata elérhetőségek:

Cím:    4495 Döge, Osváth tér 1.
Tel:    45/450-495
E-mail:    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web:    www.doge.hu

 

LEADER

 

Felső-Szabolcsi Videékfejlesztési Közhasznú Egyesület

 

Széchenyi 2020