Fényeslitke
A Tiszakönyökben, a Rétköz legészakibb részén, a Nyírség szélén fekvő település. Nyíregyházától mintegy 54 km távolságra található, közlekedés szempontjából jól megközelíthető. A 4-es főúton Kisvárdától északi irányban mintegy 4 km-re, valamint a Budapest-Záhony vasútvonal mentén érjük el a 2506 fős települést.
                                               

Történelem

A csiszolt kőkorszakban már lakott terület, melynek temetőjét az 1960-as évek elején tárták fel. Nevét először egy 1252-ben keletkezett oklevélben említik. Nevének előtagjában a „fövényes” szót őrzi. A második tag valószínűleg személynévi eredetű. A középkorban a kisvárdai uradalom részeként a környék jelentős települése volt. Éves rendezvények, az egyházak programjai várják e műemlékekben, köztéri alkotásokban, parkokban gazdag, szép településre a közeli és távoli látogatókat. Kulturális programjai: falunap, a község szülötteinek találkozója, búcsú kirakodóvásárral, Fényes-hét, mely kulturális bemutatók, színházi előadások, szellemi vetélkedők, kiállítások sorát vonultatja fel.

Építészeti-kulturális emlékek

A község műemlék jellegű református temploma a Petőfi utcában áll, a XII-XIII. század fordulóján épült. Erre azonban csak a tornya utal, mivel a templomot 1831-ben átépítették. A bejárat fölött egyosztatú, felette kétosztatú, kora gótikus ikerablakok vannak. A torony és a támpillérek falazatában a korra jellemző mázas téglák is fellelhetők. Az ugyancsak a Petőfi utcában álló, szintén műemlék jellegű római katolikus templom késő barokk stílusban épült a XVIII. század második felében, Jósa István munkájaként. A szentháromság tiszteletére felszentelt templom berendezése, a padok és a szószék egyidős az épülettel, akárcsak a templom kerítése előtt álló, vidékünkön meglehetősen ritka Nepomuki Szent János szobor. A kőből készült barokk szobrot Erős György állította.
Az ide látogatók természeti látnivalókban sem szűkölködhetnek, közel van a Tisza, a Rétközi-tó, a Ricsikai erdő. Egyedülálló a község határban elterülő nemzetileg is védett ősgyep, és ősfüzes látványa.

Szociológiai jellemzők, infrastruktúra, gazdaság

Fényeslitke lakosságának száma viszonylagos stabilitást, illetve lassú növekedést mutat. A településen a háziorvosi, fogorvosi ellátás megoldott, gyógyszertár és postahivatal is működik. A református egyház kezelésében jelenleg is bővülő bentlakásos idősek otthona működik. A tornateremmel felszerelt általános iskolában 237 diák tanul. A 100 férőhelyes óvoda teljes kihasználtsággal működik. A művelődésre lehetőséget biztosítunk 15 ezer kötetes könyvtárunkban és nemrég, EU-s forrásból felújított Művelődési Házunkban.
A  helyi civil szervezetek növekvő száma és intenzív működése segíti a szabadidő tartalmas eltöltését. A távolsági tömegközlekedés vasúton keresztül bonyolódik. 
A községben két sportpálya várja a sportolni vágyókat. Igen magas infrastrukturális szintről árulkodnak az ide vonatkozó mutatók. A szennyvízhálózat 2008-ra a településen 100%-ban kiépült. Az ide érkezőknek kellemes látványt nyújtanak a dísz- és gyümölcsfa sorokkal szegélyezett, rendezett utcák, a virágos előkertek, és a gondozott közintézmények, közterületek. Mindez arról árulkodik, hogy az itt élők szeretik, s magukénak érzik településüket.
A községben labdarúgó és asztalitenisz szakosztály működik, melyek eredményesen szerepelnek. A sportolni vágyókat a felújított községi sportcentrum várja futball-, kézilabda-, tenisz-, és futópályával.
 
Fényeslitke Község Önkormányzata elérhetőségek:

Cím:         4621 Fényeslitke, Kossuth L. u. 96.
Tel:        45/447-011
E-mail:    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web:        www.fenyeslitke.hu

 

LEADER

 

Felső-Szabolcsi Videékfejlesztési Közhasznú Egyesület

 

Széchenyi 2020