Mezőladány
Nyíregyházától mintegy 63 km távolságra, a Tisza partján található település. A 4-es főútról Kisvárdánál leágazó alsórendű úton érhető el. A legközelebbi vasútállomás a szomszédos Tornyospálcán található a Záhony–Vásárosnamény vasútvonalon.


Történelem

Mai nevét az 1905-ben végrehajtott közigazgatási egyesítés után, hivatalos névadás révén nyerte. Korábban két falu volt Őrladány és Őrmező néven, de már a XVII. században szinte összeépült. Őrladány: az egykori, honfoglalás után a gyepűvonal őrzői foglalkozását őrző törzsnév. Valószínűleg a Nyírség legkorábbi települési vonalában keletkezett falu. Ladánytét helynévben 1212-ben tűnik fel először. A XIV-XV. században a középnemesi családból nagyobb birtokossá vált Anarcsi család tulajdona volt, a XVI. században a család Tegzes nevét viselő ága bírta. Aránylag mindig kis falu maradt. A XVII. század elején már Őrmezőladány néven emlegetik. Őrmező nevét 1435-ben említik először. Önálló falu korábban sem lehetett, a középkorban sem volt külön egyháza.
Határában olvadt be a mai napig külön helynévként élő Endes. Ez, mint falu, 1301-ben a Gut-Keled nemzetségé volt. A XIV. századi oklevelekben Endessel együtt emlegetik a Kádszeg nevű határrészt, amely lehetett lakott település is, mert 1617-ben praediumnak nevezték, ami egykor lakott, de később elpusztult falu megjelölése. Kádszeg a Gut-Keledeké, később a Várdayaké volt. Őrmező határában 1896-ban ásatások során bronzkori eszközöket találtak.

Építészeti-kulturális emlékek
Református temploma 1800 körül épült, toronytalan homlokzattal, félköríves apszissal. Történetéről csak töredékeket ismerünk.

Szociológiai jellemzők, infrastruktúra, gazdaság

Mezőladány lakossága 1024 fő. Az egészségügyi, orvosi és szociális ellátás biztosítva van a községben. Óvoda és iskola is működik a településen. A rendezvényeknek a helyi művelődési ház ad otthont és könyvtár is működik.
A község fő megélhetési forrása a mezőgazdaság, ezen belül is a növénytermesztés. Főbb növényeik a gabonafélék és a gyümölcsök (alma, szilva, meggy, dió).

Mezőladány Község Önkormányzata elérhetőségek:

Cím: 4641 Mezőladány, Dózsa György út 29.
Tel:    45/446-110
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.mezoladany.hu

 

LEADER

 

Felső-Szabolcsi Videékfejlesztési Közhasznú Egyesület

 

Széchenyi 2020