Pátroha
A Rétközben, Nyíregyházától mintegy 35 km távolságra található település. A 4-es főútról leágazó alsórendű úton, valamint a Budapest–Záhony vasútvonalon érhető el.


Történelem

Szalagtelkes, egyutcás rétközi község, mely egy É-D irányú homokhát gerincére épült. A falu nevének eredete bizonytalan, lehet szláv eredetű is, de magyar személynév is. Eredeti neve Legyr volt, de mint terrát említik e néven 1232-ben. Ekkor már lakott hely volt. Majdnem bizonyos, hogy a várispánsági szervezetbe tartozó királyi birtok volt, későbbi Őr jelzője is utal erre.
1290-ben IV. László kun hívének, Zvetunnak megszakadása révén reá háramlott Patruh nevű birtokát Kállay Mihálynak adományozta. A falu hatalmas határral rendelkezett és ez idő tájt két részre oszlott. A templomos részt Egyházas-, a másik falut Őrpatrohának nevezték.
A falu határába olvadt be a Bajul nevű, 1324-ben Karászi Sándor birtokaként emlegetett hely. Ez talán azonos a mai napig élő Bajor nevű határrésszel, amely a határ délnyugati sarkában fekszik. Másik középkori hely Doboka; ma is élő határnév a berkeszi útfélen. Végül a középkorban, ugyancsak 1324-ben említik a Temeháza alias Miskolc nevű lakott helyet. Ez is élő helynév a mai határ délkeleti részén.

Építészeti-kulturális emlékek

Református templomáról az első írásos említést 1323-ból találjuk. Ebben említik a Szent Márton tiszteletére felszentelt templomot. A mai templomot 1808-ban kezdték építeni. Helyén korábban egy kis fatemplom állt. Egyhajós klasszicizáló épület, homlokzat előtti vaskos toronnyal. Több, XVIII. századból származó felszerelési tárggyal rendelkezik.
Népi építészetében megfigyelhető a Rétköz jellegzetes építési stílusa. A házak falazatát nádból készítették, a tetőt ágasok tartották.

Szociológiai jellemzők, infrastruktúra, gazdaság

Pátroha község lélekszáma 3094 fő. Magas a születésszám, meghaladja a halálozások számát, azonban sokan elhagyják a települést a jobb megélhetés reményében. A település intézményrendszeréhez tartozik a 125 férőhelyes Csillagszem Óvoda és a Móricz Zsigmond Általános Iskola. Az iskola tornateremmel felszerelt. A község rendelkezik könyvtárral, sportpályával és postahivatallal is.
Egy református és egy katolikus templom van a településen, a református műemlék jellegű épület.

Pátroha Község Önkormányzata elérhetőségek:

Cím:    4523 Pátroha, Kossuth út 82.
Tel:    45/460-010
E-mail:    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

LEADER

 

Felső-Szabolcsi Videékfejlesztési Közhasznú Egyesület

 

Széchenyi 2020