Rétközberencs
A Rétköz keleti részén, Kisvárdától 10 km-re, Nyíregyházától mintegy 45 km távolságra található. A 4-es főútról Ajaknál leágazó alsórendű úton érhető el, a legközelebbi vasútállomás a Budapest–Záhony vasútvonalon Ajakon van.


Történelem

A mai nevét 1898-ban vette fel, korábban Berencs néven említették. Írásos dokumentumokban 1289-ben találkozhatunk először a Berencs névvel, de már kb. 5000 éve is lakott terület volt. A régészeti kutatások során több újkőkori edény és szerszám, bronzkori harcicsákány  és arany ékszer került elő, valamint teljes épségben két honfoglalás kori sírt sikerült megmenteni az utókor számára. A történelem folyamán több család is birtokolta, többek között a Bacskay, Eszterházy és Vay családok. A polgármesteri hivatal épülete is egy nemesi kúria volt.
A falut a Tisza szabályozásáig mocsaras terület vette körül, amely természetes védelmet nyújtott az ellenséggel szemben, ezért soha nem foglalták el. A szabályozás után megnövekedett a termőterületek nagysága, amire szükség is volt, hiszen a lakosság létszáma folyamatosan emelkedett. Az itt lakó emberek gyűjtögetésből, halászatból, nádvágásból és később főként a mezőgazdaságból biztosították megélhetésüket. Az 1800-as években már híressé vált a berencsi káposzta, melyet a régi pecsétekben is szerepeltettek.

Építészeti-kulturális emlékek

A reformáció óta a község lakosainak többsége református vallású. A református templom építésének pontos idejét nem ismerjük, de a középkori templomból megmaradt részek ma is benne vannak a templom épületében. 1779-ben renoválták, majd 1887-ben kelet felé bővítették, és ekkor építették a ma is álló tornyot. Egyhajós, homlokzati tornyos építmény. Korábbi temploma mellett (melyről semmit sem tudunk) egy engedély nélkül épített (1784) fa harangláb állt.

Szociológiai jellemzők, infrastruktúra, gazdaság

A lakosság jelenlegi létszáma 1161 fő, ennek nagy része még mindig a mezőgazdaságból él. Mint a többi szabolcsi faluban, itt is gondot okoz a munkanélküliség, de ezt valamelyest mérsékelték a községben megtelepedett vállalkozások. A vállalkozások számára csábító lehet, hogy a község része a Záhonyi Vállalkozási Övezetnek.
A rendszerváltás óta a község jelentős fejlődésen ment keresztül. Megépült a vezetékes ivóvízhálózat, a gáz- és telefonhálózat, az utak 90 százalékát szilárd burkolattal fedték. 1997-ben sokak szerint a környék egyik legszebb általános iskolája, majd 1999-ben orvosi rendelő és szolgálati lakás épült. Az önkormányzat további tervei közé tartozik a Kékcse-Rétközberencs összekötő út megépítése, így könnyen megközelíthető lenne a Bodrogköz vagy a megye bármelyik területe.

Rétközberencs Község Önkormányzata elérhetőségek:

Cím: 4525 Rétközberencs, Fő út 33.
Tel.: 45/462-000
E-mail:    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.retkozberencs.hu

 

LEADER

 

Felső-Szabolcsi Videékfejlesztési Közhasznú Egyesület

 

Széchenyi 2020