Tiszamogyorós
A Beregi-síkságon, Nyíregyházától mintegy 70 km távolságra, a Tisza mentén fekvő település. A 4-es útról Tuzsérnál leágazó alsórendű úton közelíthető meg, a legközelebbi vasútállomás a Záhony–Mátészalka vonalon Mándok. A szomszédos településsel, Lónyával komp köti össze, amennyiben azonban az anyagi feltételeket sikerülne előteremteni, a pontonhíd összeköttetés is megoldható lenne.


Történelem

Nevét jellegzetes növényéről, a mogyoróról kapta. 1297-ben a Gut-Keled nb. Apaj fia Apaj ispán birtokaként tűnik fel először említése. A XIV. század folyamán az Anarcsi családé lett, majd annak különböző nevű leszármazottai (Tegzes, Bacskai) birtokolták a XVI. században is; 1588-ban Anarcsi Istvánnak kúriája is volt a faluban. Területének egy része a Losoncziak szentmártoni uradalmához tartozott. Az Anarcsiaktól 1588-ban Lónyay Gergely vette zálogba, de azután visszakerült régi birtokosaihoz. 1683-tól a Vay család tulajdona volt. A Vay és a Czóbel családok után tulajdonosa a múlt század elején gróf Forgách László volt. A falu 1872-ben és 1874-ben majdnem teljesen leégett.
A XX. század elején 704 lakosa 122 házban élt. 1990-ben lett újra önálló, előtte Mándok társközsége volt.

Építészeti-kulturális emlékek

Református temploma 1830-ban épült, 1856-ban a fatorony leégett. Háromszintű, homlokzati tornyos, késő barokk, boltozatos teremtemplom.
Népi építészetének jellegzetes lakóházai karóvázas, sárfalú, zsúpfedeles, szabadkéményes konyhásak voltak a századforduló előtt. A XX. század elején a nagy tűzvész szinte az egész falut porig égette. Ezután bádog- és cseréptetős épületeket emeltek, vályog falazattal.

Szociológiai jellemzők, infrastruktúra, gazdaság

A településen 735 fő él. Jellemző, hogy elsősorban a pályakezdő fiatalok hagyják el a községet a munkalehetőségek hiánya miatt. Az egészségügyi ellátást vállalkozó háziorvos biztosítja, jól felszerelt, modern orvosi rendelő áll a betegek rendelkezésére. A községben egy óvoda működik, az általános iskolai oktatást Mándok nagyközséggel való társulásban látja el a település. Művelődésre lehetőséget nyújtanak a könyvtár és a kultúrház rendezvényei.
A lakosság nagy része mezőgazdasággal foglalkozik. A kereskedelmi ellátás jónak mondható. Az ÁFÉSZ üzleten kívül vállalkozók üzemeltetnek élelmiszerboltokat, virág-ajándék boltot, italboltot. Idegenforgalmi látványosság és befektetési lehetőségeket kínál a szinte még érintetlen Tisza-part. Tiszamogyorós a Nemzetközi Tisza Túra egyik állomása. A part fürdésre alkalmas, az önkormányzat rendelkezik vízitáborral is. A parton egy vállalkozó kempinget is üzemeltet téliesített faházakkal.

Tiszamogyorós Község Önkormányzata elérhetőségek:

Cím: 4645 Tiszamogyorós, Szabadság út 13.
Tel: 45/703-684
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

LEADER

 

Felső-Szabolcsi Videékfejlesztési Közhasznú Egyesület

 

Széchenyi 2020