Tornyospálca
A Tiszakönyökben fekvő egyutcás település Nyíregyházától mintegy 60 km-re, Budapesttől 350 km távolságra fekszik. A 4-es főútról Kisvárdánál leágazó alsórendű úton közelíthető meg. A települést átszeli a Záhony-Vásárosnamény vasútvonal.


Történelem

Az írott források aránylag későn, 1355-ben említették először „Pálcha” néven településünket. A honfoglalás előtt valószínűleg szlávok éltek itt. Az ásatások során kő- és bronzkori eszközöket találtak, ami arra utal, hogy ősidők óta lakott hely.  A település jelentős műemlékekkel büszkélkedik: az Árpád téren álló XV. századi, késő gótikus eredetű református templom műemlék jellegű épület. Az egyhajós, kétboltszakaszos, sokszögzáródású szentéllyel ellátott templomot 1803-ban kibővítették, s ekkor kezdték el a homlokzata előtt magasodó, aránytalanul nagy, háromszintes tornyának építését is. Berendezése XVIII. századi rokokó, felszerelési tárgyai között XVI. századi darab is akad.

Építészeti-kulturális emlékek

A Kossuth utcán álló görög katolikus templom késő barokk épület a XIX. század elejéről. A műemlék jellegű templom felszerelési tárgyai között több XVII. századi ószláv misekönyvet őriznek.
A község déli részén terül el a 876 hektáros Ricsikai vagy Pálcai-erdő, ahol védett tölgy- és nyírligeti maradványok találhatók. Gyakori növénye a védett homoki varjúháj, de több százéves tölgyet és száz évnél öregebb fenyőegyedeket valamint tulipánfákat is megcsodálhatunk itt. Gazdag az erdő vadállománya is: közel 40 pár holló fészkel a területen, de költ itt a barna kánya, az egerészölyv és a fekete harkály is. Kedvelt turisztikai célpont az e vadregényes helyen található pihenőház.

Szociológiai jellemzők, infrastruktúra, gazdaság

Tornyospálca nagy kiterjedésű település, mintegy 4400 hektáron fekszik. Lakónépessége az 50-es években növekedett, azt követően azonban csökkenő tendenciájú lett. A település lakónépessége jelenleg 2804 fő.
A községben 3 felekezet működik: a református, a görög katolikus és a római katolikus. A településhez három lakott külterület tartozik: a Ricsika-tanya, a László-tanya és a Pusztaújfalu-tanya.
A településen 2 óvoda és egy általános iskola működik, férőhelyeik maximálisan kihasználtak. Háziorvosi ellátás, gyógyszertár helyben működik. A Ricsika-tanyán található a 20 fős „Simeon és Anna” református szeretet otthon. Folyamatban lévő beruházás községünkben a piac kialakítása. A volt művelődési ház átalakításával Faluház-könyvtár fog működni.
Ebben az évben tervezünk útépítési és csatornázási munkákat községünkben.

Tornyospálca Község Önkormányzata elérhetőségek:

Cím:    4642 Tornyospálca, Rákóczi út 23.
Tel:    45/445-001
E-mail:    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web:    www.tornyospalca.hu

 

LEADER

 

Felső-Szabolcsi Videékfejlesztési Közhasznú Egyesület

 

Széchenyi 2020