Tuzsér
A Rétköz ősi településeinek egyike, a Tisza mellett, a megye északkeleti részén, a záhonyi határátkelőtől mintegy 8 kilométerre elterülő több mint 3000 lelkes település. Területét átszeli a 4-es számú fő közlekedési út, valamint a Nyíregyháza – Ungvár vasúti fővonal. A Tisza – túra kedvelt állomáshelye.


Helytörténet

Kőbalta és egyéb kőeszközök, obszidián töredékek bizonyítják, hogy már az őskor embere is talált megélhetést a tájon. A késő bronzkorból értékes leletanyagra bukkantak gr. Forgách Margit telkén 1892-ben. A bronz kardokat a megyei Jósa András múzeum őrzi. Honfoglalás kori település nyomaira az un. Boszorkányhegyen bukkantak 1900-ban. Az egyik sírban ezüst tarsolylemezt találtak a tulajdonosa csontjai mellett. Ugyancsak honfoglalás kori település nyomaira bukkantak az 1970-es években a Kálonga tanyával szemben a vasúti átrakó építése során.
A község neve 1212-ben szerepel először az okiratokban. V. István király ekkor adományozta hűséges alattvalójának, Rénoldnak, Szabolcs vármegye ispánjának. Később Peres Miklós, csicsvai várnagy, a Rozgonyiak, a Várdaiak uralják a falut, mígnem a Tuzsért előnevükként használó Tuzséri famíliához került a település a család kihalásáig, akik kikötővel, révvel, hídvámmal bírtak a középkor századaiban.
A Lónyay név a 18. században tűnik fel először, mígnem a következő századokban szinte kizárólagos birtokosa lesz a család a községnek. Itt éli gyermekkorának meghatározó éveit, majd a bujdosás után itt érik közéleti személyiséggé, politikussá gr. Lónyay Menyhért - ahogy nevezik, „Szabolcs Széchenyije” - a kiegyezés közös pénzügyminisztere, majd az ország kormányfője. A család később is meghatározó volt a település sorsának alakulásában. Nevezetes tagjai közül csak néhányat említsünk: az almatelepítő gr. Forgách Margitot és leányát, a szociális érzékenységű jótevőt, Lónyay Pálmát. Vagy gyermekét, herceg Odeschalchi Miklóst, a nyilasok által kivégzett nemzeti hőst, akiknek sírja a kastély parkjában van.

Építészeti, kulturális emlékek

Tuzséron található a Tiszántúl egyetlen barokk kastélya. Lónyay Menyhért emlékirata szerint Lónyay Ferenc építtette a 18. század végén egy középkori várkastély anyagának felhasználásával. Freskóit Wurzinger Mihály kassai festő készítette. Mintegy száz évvel később Ybl Miklós tervei alapján Lónyay Menyhért két oldalszárnyat építtetett hozzá emelettel. A két oldalsó épület, az árkádsorral övezett belső udvar megkapó látványt nyújt a látogatóknak. A falu további építészeti látványossága a műemlék református templom, amelynek építése 200 éve kezdődött, de csak 1836-ban fejeződött be. 1822-től van iskolája, parókiája a községnek. A református mellett ma már katolikus (a faluban, Kálongán) és baptista templom ad helyet a hitéletnek. A falu további érdekes építészeti látványossága a könyvtárnak helyet adó kiskastély, előtte középkori kúttal, az Ambrózy György és Lónyay Pálma által adományozott községháza, óvoda, a keresztcsűrök a Kossuth úti portákon, és néhány múltat idéző karakteres lakóház. De érdeklődésre tarthat számot az új épületek közül az iskola, a ravatalozó és néhány lakóház. Nem is szólva a kiépített Tisza-part idegenforgalmi vonzerejéről.


Szociológiai jellemzők, infrastruktúra, gazdaság

A záhonyi körzetben elfoglalt fekvése miatt már a 60-as évektől vonzotta a befektetőket a község. Területén vasúti átrakók, raktározó és feldolgozó üzemek települtek. Ez a kedvező megélhetést eredményezett, és hozzájárult a lakónépesség gyarapodásához. A község területén most is több mint egy tucat országosan is ismert üzem ad munkalehetőséget a lakosság számára.
A nagyközségben két háziorvosi és egy fogorvosi körzet szolgálja az egészségügyi ellátást, amelyet gyógyszertár is kiegészít. A településen három óvoda van. A Lónyay Menyhértről elnevezett, konyhával és korszerű technikai adottságokkal rendelkező iskola az oktatáson kívül számos lehetőséget nyújt a szabadidős foglalkozásokhoz, a tanulók sokoldalú fejlesztéséhez két művészeti iskola közreműködésével. A település korábban nyári képzőművészeti táborairól volt híres, nevelvén nem egy országosan ismert művészt. Most a hagyományőrzésnek ad otthont a határon túli gyermekeket is foglalkoztató kurzus. A közművelődéshez, a népi kultúra terjesztéséhez egész éven át alkalmat teremt a művelődési ház és a könyvtár. A civil szervezetek közül legnevezetesebb az 1968 óta működő kertbarát klub, mely a híres tuzséri almakultúrát igyekszik átörökíteni az utódoknak. Ezt szolgálják az előadások, találkozók és az önkormányzat által szeptemberben rendezett alma-, illetve kastélynapok. A nagy múltú futballcsapat még ma is idecsalja a környék sportszerető közönségét.

Tuzsér Község Önkormányzata elérhetőségek:

Cím:    4623 Tuzsér, Kossuth út 70.
Tel:    45/441-011
E-mail:    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web:    www.tuzser.hu

 

LEADER

 

Felső-Szabolcsi Videékfejlesztési Közhasznú Egyesület

 

Széchenyi 2020