Újdombrád
A Rétközben, Nyíregyházától északkeletre, mintegy 32 km távolságra található. Alsórendű úton érhető el.


Történelem

A dombrádi határ délnyugati részén a mocsaras tájból kiemelkedően, két, a környezetéhez viszonyítva magasabb fekvésű terület volt a Borgászka és Karkhalom nevű tanya. A két tanya közötti területen az 1900-as századfordulón kezdtek lakóházakat építeni, és folyamatosan letelepedni, főleg a környező tanyavilágban élő családok (Dombóc-, Ferenczy-, Veress-, Tóth tanya). Generálta az egységes településsé formálódást az 1905-ben átadott, Nyíregyházától Dombrádig megépült kisvasút, amely nemcsak Újdombrád életében, hanem az egész Rétköz életében, és további sorsában is fontos szerepet játszott. A vasúttal szinte egy időben épült a tájegység legnagyobb szeszgyára a karkhalmi tanyára. Az 1992-ben bekövetkezett felszámolásáig 20-30 család megélhetését biztosította. Újdombrád 1988. december 31-ig Dombrád egyéb belterülete, a megye legnagyobb tanyája volt. 1989. január 1-től vált teljes jogú, önálló településsé.

Építészeti-kulturális emlékek

A településen műemlék nem található, településszerkezete is – szabályos kiosztásával – utal  a település rövid történelmi múltjára. 1944-ig a borgászkai iskola egyik tantermében tartották az istentiszteleteket. 1944-ben a Borgászka legmagasabb pontján álló, a korábban az Ehnreich család tulajdonában lévő magtárépületből kialakították a katolikus és református közösségnek is helyet adó imaházat, mely a mai napig is, ma már csak a katolikus közösség templomaként funkcionál. (A református gyülekezet az ezredfordulón saját templomot épített, melyet 2001 tavaszán szenteltek fel.)

Szociológiai jellemzők, infrastruktúra, gazdaság

A folyamatosan kialakított lakhelyek beépítésével a II. világháború végére kialakult a mai településszerkezet. 1962-től a Dombrád község tanácsi kirendeltségeként működött a település, az önállósodás után pedig egyes önkormányzati feladatok ellátására (egészségügyi ellátás, oktatás, temető fenntartás) létrejött önkormányzati társulások kötik egymáshoz a két települést. A közös múltból fakad a település elnevezése is. Ebben az időszakban a településrész még 1000 fő feletti lakónépességgel rendelkezett. Ennek megfelelően az általános iskola is 8 osztállyal működött. A folyamatos népességcsökkenés következtében 1975-től csak az alsó tagozat oktatása folyik helyben, a felső tagozatosok többségében a dombrádi általános iskolában tanulnak. Főleg az óvodai nevelési körülmények javítása érdekében, valamint az elavult épületrészek kiváltására az 1980-as évek közepén két új tanteremmel és egy szolgálati lakással megfelelő körülményeket alakítottak ki a helyi nevelési, oktatási feladatok ellátásához. Udvara ad helyet az éves rendszerességű falunapok megrendezéséhez. A kollektivizálás időszakában, 1962-ben kultúrház épült a település központjában, melyben később helyet kapott és működött a mozi, és a mai napig helyet ad a háziorvosi rendelőnek, legújabban pedig a gyógyszertárnak is. Kertjében található a sportpálya. A ’80-as évek elején kiépült az ivóvízhálózat, valamint a belterület nagy részét mentesítő csapadékvíz-hálózat. A ’90.-es évek elején szilárd burkolatot kaptak az utak, kiépült a gázhálózat illetve a telefonhálózat.

Újdombrád Község Önkormányzata elérhetőségek:

Cím:     4491 Újdombrád, Fő út 48.
Telefon:     45/705-100
E-mail:     Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web:    www.ujdombrad.hu

 

LEADER

 

Felső-Szabolcsi Videékfejlesztési Közhasznú Egyesület

 

Széchenyi 2020