Tuzsér Nagyközség Önkormányzata az ÚMVP III. tengely turisztikai tevékenységek ösztönzése 2013. évi kiírása keretében 19 597 999 Ft támogatást nyert.

E támogatás keretében az önkormányzat a Lónyay-kastély oldal-épületében egy 30 férőhelyes gyermek- és ifjúsági szállót alakított ki. Néhány közfal átépítésével kialakításra kerültek az új szobák, mosdók és WC-k, zuhanyzók, valamint egy közös helyiség is, amelyben egy kis konyha is helyet kapott. Minden helyiség új padlóburkolattal és falburkolattal lett ellátva.

A projekt azért vált szükségesség és hasznossá, mert a nyári időszakban folyamatosan szerveznek ide gyerektáborokat és egyéb rendezvényeket is.

 

Takács Ferenc, ajaki egyéni vállalkozó vegyes boltot üzemeltet a kisvárosban. Ennek az üzlethelyiségnek a felújítására került sor az ÚMVP III. tengely IV. körének mikrovállalkozások fejlesztése intézkedése keretében, 6 070 844 Ft támogatásból.

Az épület acélvázas kialakítású. Erre az acél vázra cement kötésű forgácslap került elhelyezésre. A forgácslap felülete egyszerű mázolást kapott. Az utcafronti homlokzat végig üvegből készült. Az üveg egyrétegű a mai kor követelményeit messze nem elégítette ki. Nyáron a nagy üvegfelület túlzottan felmelegítette a helységet, így jelentős többletenergia fogyasztás lépett fel a hűtők miatt. Az épület belső válaszfalai szintén forgácslapból készültek. Az ajtók szintén nem feleltek meg a mai előírásoknak, nehezen záródtak, nem szigeteltek. Ezek alapján a külső falakat szigetelték, a nyílászárókat lecserélték, a használaton kívüli raktárból két kisebb üzlethelyiséget alakítottak ki.

 

A Bonita-Coffee Kft. egy kávé importtal, pörköléssel, csomagolással és értékesítéssel foglalkozó vállalkozás, amely 14 980 000 Ft összegű támogatást kapott a LEADER 2013. évi kiírása keretében.
 
A támogatásból egy új kávécsomagoló gépet szereztek be, növelve ezzel a kapacitásukat, mivel a már meglévő gép 5 csomag kávét készített el percenként, az új gép azonban 25 db 200 grammos kávécsomag elkészítésére is képes. A beruházás révén 4 új munkahelyet is teremtettek a térségben.

 

Az AMEKO Kkt. Dögében fejlesztette lovas turisztikai szolgáltatásait az ÚMVP III. tengely turisztikai tevékenységek ösztönzése 2013. évi kiírása keretében, amelyre 21 962 921 Ft támogatást kaptak.

A projekt keretében új lovagló pályát alakítottak ki, amelyet két oldalról korlátokkal kerítettek el, emellett a pálya kialakításához kapcsolódó földmunkák eredményeként egy a pálya által körülvett tó is kialakításra került. Mindemellett parkolókat alakítottak ki, valamint a parkolók és a pálya között utat is építettek.

Azóta ezen a pályán rendezték meg, 2015 nyarán a Szabolcsi Vágta nevű rendezvényt is, amely a Nemzeti Vágta előfutama volt.

 

Záhony Város Önkormányzata a LEADER 2013. évi kiírása keretében 23 539 412 Ft támogatást nyert közösségi házának felújítására, valamint környezetének rendbetételére.

Az épület a város fő utcáján, központi helyen helyezkedik el és már csak külleme miatt is időszerű volt a felújítása. Az épületet több civil szervezet is használja, az ő tevékenységük megkönnyítése érdekében történt a beruházás.

Megújult a tetőszerkezet, megtörtént a nyílászárók cseréje, a külső homlokzat hőszigetelést kapott. Megtörtént a falak belső festése, a mennyezetet gipszkartonnal burkolták, az épület födémszigetelését is megoldották. Az épületben a két vizesblokk teljes körű felújítására is sor került, illetve az elektromos hálózatot is teljes mértékben kicserélték.

Az épület környezetének rendezése is a pályázat része volt. Ez magában foglalta a járda felújítását, illetve az épület mögötti zöld területen egy olyan parkot alakítottak ki, ahol idősebb és fiatalabb korosztály képviselői egyaránt jól érezhetik magukat. Ennek érdekében sakkasztalokat, ping-pong és csocsó-asztalokat és kültéri erőnléti és cardio-gépeket helyeztek el.

A LEADER 2013. évi kiírása keretében, Gégény Sándor egyéni vállalkozó 20 millió Ft támogatást nyert arra, hogy felújítsa a Tisza partján található kemping-épületet Dombrádon. Az épület korszerűsítése már szükséges volt.

 

 

A LEADER 2013. évi kiírása keretében az Ajaki Sportegyesület 5 702 358 Ft támogatást nyert arra, hogy felújítsa öltözőjének épületét.


Az Ajak, József Attila úton lévő épület már igen elavult állapotban volt, így szükségessé vált felújítása. Az elnyert támogatásból hőszigetelt nyílászárókra cserélték a régieket, a belső ajtókat kicserélték, a cserékből adódó és egyéb vakolathibákat javították, a mennyezet gipszkartonozása is megtörtént. A zuhanyzók és WC-k új burkolatot kaptak. Az épület külső homlokzat-szigetelése és nemes vakolattal való burkolása is megtörtént. A lábazati vakolat is felújításra került, valamint a padlásfödémre 16 cm vastag üveggyapot hőszigetelést helyeztek el. Az elkorhadt tetőlécek helyére újakat raktak és a tetőhéjazatot teljesen lecserélték. Ezután új függő-ereszcsatorna és lefolyócső került felszerelésre.

 

A LEADER 2013. évi kiírása keretében, Gégény Sándor egyéni vállalkozó 20 millió Ft támogatást nyert arra, hogy felújítsa a Tisza partján található kemping-épületet Dombrádon. Az épület korszerűsítése már szükséges volt.

A földszint + emeletes, összesen 248,26 m2 alapterületű építmény földszinti része szerkezetileg megfelelő volt, így ott a nyílászárók cseréjét, a burkolatok cseréjét és a belső festést végezték el. Az emeleti rész váz- és tetőszerkezete, valamint bádogos szerkezete szintén jó állapotú volt, a belső szerkezeti elemeket cserélték új aljzattal és új vizes blokkok kialakításával. Az eredeti 12 db kétágyas szoba és a közös vizesblokk helyett így 6 db kétágyas és 4 db egyágyas, saját vizesblokkal ellátott szoba került kialakításra.

Az egész épületben új fűtési, víz- és elektromos rendszer került kiépítésre és a teljes külső hőszigetelés is megtörtént.

 

A LEADER 2013. évi kiírása, „Helyi termékek piacra jutásának támogatása” intézkedés keretében, Sima Tibor egyéni vállalkozó 17 850 721,- Ft támogatást nyert egy korszerű gyümölcslé üzem megvalósítására. A projekt a következő elemekből állt:
Egy már meglévő épületet újított fel, illetve egy 64,68 m2 alapterületű új épületet is épített a meglévőhöz. Gyümölcslégyártó gépsor beszerzésére is sor került, a hozzá szükséges eszközökkel, ú.m.: gyümölcsmosó, csomagprés gyümölcsdarálóval, elektromos pasztőröző, üvegtöltő adapter, lé szivattyú, csöves rosta, 100 literes légyűjtő-tartály és szivattyú.
 
Kocsis Fülöp püspök atya vezetésével hálaadó Szent Liturgián köszönte meg a Záhonyi Görögkatolikus Egyházközség a Mindenhatónak az elmúlt 20 esztendőt. Azt, hogy épült egy templom, ahol saját rítusunknak megfelelően tudunk imádkozni, végezni szertartásainkat. A templom is megújult a Leader egyesület és az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési alap támogatásával (1622347702 sz. határozat): a régi lépcsők elbontásra kerültek és újak épültek, előtetők készültek az ajtók fölé és a rámpa kialakításával a templom akadálymentes megközelítése is biztosítva van.
 
Püspök atya prédikációjában kitért arra, hogy közösségünk akkor lesz még erősebb, ha védőszentünk, Keresztelő Szent János útmutatását követi és a bűnbánat útján fog járni. A Szent Liturgia után a Főnix kórus adott egy rövid koncertet, majd Püspök Atya megnyitotta az altemploban lévő kiállítást, mely a templom és a közösségünk 20 éves történetét dolgozza fel. A kiállítás a szertartások előtt és után megtekinthető az altemplomban. A közös ünneplés agapéval zárult.
 
 
 
Az ÚMVP IV. tengelyének I. körében nyert támogatást a Tornyospálca Községért Közalapítvány 5.980.295 Ft összegben, hogy a Ricsikai erdőben található, gyerekek táboroztatására szolgáló ifjúsági szálláshelyet felújítsa.
 
A 30 fő befogadására alkalmas épület már műszakilag elavult volt, felújításra szorult. Mivel a fűtés sem volt megoldott az épületben, így az csak a nyári szezonban volt használható. A támogatásból megvalósult az épület belső festése, burkolása, a nyílászárók cseréje és elektromos radiátorok elhelyezése. Kialakításra és felújításra került 2-2 férfi és női zuhanyzó, wc, 1-1 kézmosó a régi vizesblokkok helyén. A fejlesztés eredményeként az ifjúsági szálláshely a téli szezonban is használható.

 
 
 
A Főnix-Camping Szolgáltató Bt. a LEADER 2013. évi kiírása keretében, Megújúló enengia c. pályázata megvalósítására netto 4.961.215 Ft támogatást kapott. A projekt keretében a kemping szállás-szolgáltatásának korszerűsítésére került sor szigeteléssel, illetve a kemping engergiaellátását bíztosító 24 db webel solar tipusu 6 kw teljesítményű napelem került felszerelése.
 
4 db 2 szintes faház szigetelése a szállások 52 %-át fedik le. A napelemek a nyári hónapokban a térvilágítás és az egyéb elektromos berendezések felvételét optimalizálja. A szigetelés és a megújuló energia  hasznosításának köszönhetően a szezon kibővült, a tavaszi és az őszi iskolai csoportokat, szálló vendégeket is tudja fogadni a kemping.
 
Ezen fejlesztéseknek köszönhetően nő a Főnix Camping bevétele, bővül a profilja, gazdaságosabbá, versenyképesebbé válik a vállalkozás.
 
 
 
 

A komorói Református Egyházközség 2013. évben az EMVA Vidéki Örökség Megőrzése LEADER Helyi Akciócsoportok közreműködésével elnevezésű pályázatán 11. 860. 200 Ft támogatásban részesült, amely a templom külső felújítására irányult. E projektet lezáró hálaadó istentiszteletre 2014. szeptember 21-én délután 3 órakor került sor a komorói református gyülekezet megújult templomában.

Ezen az ünnepi istentiszteleten részt vettek a környező, szomszédos települések lelkipásztorai, a felújítást végző vállalkozók, a műszaki ellenőr, a Felső-Szabolcsi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület meghívott vendégei, a község Polgármestere, a helyi egyházak és a környező települések tagjai.

Az ünnepi istentiszteleten Nagytiszteletű Csegei István, a Szabolcs-Beregi Református Egyházmegye Esperese hirdette az Igét a 107. zsoltár 1. verse alapján. Igehirdetésében többek között arról szólt, hogy a templom az Istenről, a hitről, a reménységről és a gyülekezetről beszél, s az Isten szüntelen árasztja ránk ajándékát. Továbbá kitért arra, hogy használatra újítjuk fel a templomokat, jó lenne, ha nemcsak templomaink, hanem szívünk is megújulna. A keresztyén és nem keresztyén emberek között az a különbség, hogy a keresztyén ember mindig hálás lehet.

Az igehirdetés után néhány gyerek versben, szavalatban buzdította az ünnepségen résztvevőket, hogy szeressék a templomot, akinek van hite, jöjjön boldogan, biztosan, jöjjön Istenhez el ide az ősök drága templomába.

A versek után a gyülekezet lelkipásztora köszöntötte a megjelent vendégeket, majd a palástos lelkészek egy - egy igét helyeztek az egyházközség tagjainak a szívére és kértek áldást a megújult templomra. Aztán a helyi lelkész röviden beszámolt a felújításról. Ezt követte az ajándékok és virágok átadása. A közgyűlés bezárását a záró áldás követte. Nemzeti imádságunk, a Himnusz eléneklése és a záró ének után az iskola ebédlőjében folytatódott az ünnepség, mely jó hangulatban és a valamennyi jelenlévő részvételével telt el.

 

Szabolcsbáka Község Önkormányzata 2.000.000 Ft támogatást nyert az ÚMVP LEADER 2013. évi kiírása keretében, hogy megrendezhesse a Bákai Hársfa Napot.

A rendezvény 2014. augusztus 16-án zajlott. 10 órakor került sor a hivatalos megnyitóra, köszöntőre. Ezt követően a Szabolcsbákai Hársfa Óvoda növendékeinek műsora következett. 11 órakor a rendezvény résztvevői elzarándokoltak a település határában lévő Hársfához, ahol az ajaki Tamási Áron Általános Iskola növendékei adtak műsort.

12 órától a Szabolcs Fejedelem Lovas Íjászai Egyesület lovas bemutatót tartott, majd Kocsis Janika szórakoztatta a megjelenteket. Őt az Ajaki Népdalkör előadása követte, majd fellépett a Nyírség Táncegyüttes és a Hársfa Táncház, színvonalas műsorral.

A Faluházban az érdeklődők a faluban megtermelésre került tök és uborka gondozásáról és termeléséről hallhattak beszámolót.

A rendezvény helyszínén a Szatmár Néptánc- és Népművészeti Egyesület műsorát lehetett megtekinteni. Este a sztárvendég az Új Fiesta volt, majd Hasulyó Tiborral kivilágos-kivirradtig tartott az utcabál.

2014. július 25-én került megrendezésre az V. Liget Néptánc és Népzenei Fesztivál Fényeslitke Község Önkormányzata szervezésében, amelyre a LEADER 2013. évi kiírása keretében 1.990.000 Ft-ot nyert az önkormányzat.

A rendezvény 14 órakor kezdődött a megnyitóval. Már ekkor népi játszópark várta a fiatalabb generációkat, a délután folyamán nagy érdeklődéssel próbálták ki a népi játékokat. Népi iparművész tartott kézműves bemutatót. 14:30-tól parasztolimpia vette kezdetét, vicces falusi ügyességi versenynek lehettek szemtanúi a résztvevők a Garagulya Kompánia közreműködésével. 15:15 órakor a nagyszínpadon megkezdődtek a gyermek néptánc és népzenei bemutatók a Bürkös zenekar kíséretével, ezt követően néptánccsoportok (Hernádvölgye Néptáncegyüttes néptáncosai valamint a Szabolcsi Tánccentrum táncosai) bemutatója következett. Somogyi András humorista szórakoztatta a népes közönséget, majd Solymos Tóni dalcsokrával örvendeztette meg a hallgatóságot.

18.40 órától Havasi Zsolt és barátai színvonalas, szórakoztató zenés előadást tartottak, majd 20 órától Márió, a harmonikás szórakoztatta összegyűlt nézőket. A látványt tűzzsonglőrök fokozták.

22 órától a Hangulat Trió húzta a talpalávalót, a napot pedig tánc-show zárta.

 

A „Fényeslitkei Református Egyházért” Alapítvány 1.999.999 Ft támogatást nyert az ÚMVP LEADER 2013. évi kiírása keretében, amelynek keretében 2014. június 29 – július 6. között Családi Hetet rendeztek a gyülekezet tagjainak és mindenki másnak, aki szeretett volna részt venni a rendezvényeken, előadásokon.

Június 29-én 10:45-kor, nyitó áhítattal indult a hét, Fassanbg László orgonaművész és Rohmann Ditta csellóművész koncertjével, illetve Dr. Pálhegyi Ferenc pszichológus gondolataival.

A hét során a kisebbek számára gyermek-evangelizációt tartottak, de volt számukra játszóház, készségfejlesztő játékok és zenés gyermekműsor is az Eklek Trió előadásában. A felnőttek számára is jutott minden napra egy-egy előadás. Hétfőn egy lelkész beszélt a megjelentekhez, kedden drogprevenciós előadást hallhattak, szerdán egy vállalkozó, mint a ráckevei gyülekezet presbitere tartott előadást, csütörtökön a Sárospataki Református Teológiai Akadémia rektora, pénteken pedig Csuka Tamásné nyugalmazott református börtönlelkész jött el a Váci Fegyház és Börtön gyülekezetének fogvatartott, szabadult keresztyén bizonyságtevőivel.

Július 5-én, szombaton egész napos családi pikniket rendeztek a Ricsikai-erdőben, a záró zenés áhítat július 6-án zajlott.

 

Komoró Község Önkormányzata 1.588.748 Ft támogatást nyert az ÚMVP LEADER 2013. évi kiírása keretében, amelynek keretében 2014. július 26-án megrendezésre került az I. Hagyományőrző Népzenei Fesztivál a településen.

A program hagyományos kézi aratással indult, marokszedéssel. A falu apraja, nagyja betekintést nyerhetett e tevékenység folyamatába. 10 órától megnyitotta „kapuit” a játszóház, a kézműves foglalkoztató, a gyerekek nagy örömére. Aki kérte, az csillámtetoválást vagy arcfestést is kaphatott.

Az ünnepi megnyitóra 15 órakor került sor, melyet kulturális műsorok követtek. Fellépett a Komorói Asszonykórus, az Együtt Egymásért Nyugdíjasklub és a Boróka Éneklő Csoport. Este V-Zoy szórakoztatta a közönséget, majd fellépett a Keleti Front zenekar. A sztárvendég Homonyik Sándor volt. A rendezvényt utcabál zárta, kifulladásig.

 

Tiszaszentmárton Község Önkormányzata 2014. augusztus 9-én tartotta meg falunapi rendezvényét, amelyre 2.000.000 Ft támogatást nyert az ÚMVP LEADER 2013. évi kiírása keretében.

A főzőverseny már reggel 07:30-kor elkezdődött, „Középkori étkek – mai köntösben” címmel. Megrendezték a „Tiszaszentmárton sütije – 2014” versenyt, amelyre bárki benevezhette remekművét. A rendezvény kísérő programjai is 10 órától indultak: ugráló vár, kirakodó vásár és vendéglátósok.

12 órától jó ebédhez szólt a nóta. A rendezvény hivatalos megnyitására 13:30-kor került sor, amelyet a helyi óvodások, iskolások és amatőr művészeti csoportok műsorai követtek.

A Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia óriásbábos gyermekműsora nagy sikert aratott. Ezt követően a sütemény- és főzőverseny eredményhirdetéseire került sor.

15 órától örökzöld slágerekre szórakozhatott a közönség, Újvári Marika előadásában. Őt követte a kárpátaljai vendégek műsora, majd következett a Házibuli Attilával. Késő délután a 4 for Dance táncegyüttes szórakoztatta a nézőket, majd a sztárvendég, Bódi Csabi következett műsorával.

Este 8 órától indult az utcabál Szabó Imre zenésszel, a napzárta 23 órakor volt.

 

A Gyüre-Car Bt. a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák Leader fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások jogcím keretén belül 4.989.342,- forint támogatásban részesült. A fejlesztés során az autókarosszéria javító és fényező műhely energia hatékony fejlesztése valósult meg.

A projekt keretén belül 6 db CF-TZ 58-1800-30 vákuumcsöves kollektor rendszer és egy Vigas 40 LC faelgázosító kazán került beépítésre, valamint megvalósult a műhely födém, illetve homlokzati hőszigetelése, új műanyag nyílászárókkal. A meglévő hullámpala tetőfedés elbontásra került, és a helyére új trapézlemez tető került kiépítésre.

A műhely fejlesztésével diszkrétebb környezetben, energiahatékonyabb módon tudunk ügyfeleink rendelkezésére állni.

 

A beruházást bemutató rendezvény emlékeztetője, itt elérhető.

 

A mezőladányi Nyírség-Híd Nonprofit Kft. 669.998 Ft támogatást nyert az ÚMVP LEADER 2013. évi kiírása keretében, amelynek keretében 2014. június 28-án került megrendezésre a „Ladányi Nap” elnevezésű hagyományőrző nap.

A rendezvény a kézművesek kirakodásával kezdődött 9 órától. 10 órától már a gyerekek is birtokba vehették a népi gyermekjátékokat és póni vontatta kocsikázásra is volt lehetőség. Közben több bográcsban is tájjellegű ételek főttek.

A rendezvény hivatalos megnyitója 14 órakor történt meg, amelyet hagyományőrző kulturális programok követtek: kisvárdai mazsorett csoport, Kékcsei Asszonykórus, Tornyospálcai Asszonykórus, Dombrádi Forgószél Néptánccsoport, Mezőladányi Pengető Citeraegyüttes. Este 6 órától az 5 Pont Együttes szórakoztatta a közönséget, majd Szirota Jennifer előadását hallhatta a nagyérdemű. Végül a napot utcabál zárta.

 

Újdombrád Község Önkormányzata 1.980.000 Ft támogatást nyert az ÚMVP LEADER 2013. évi kiírása keretében, amelynek keretében 2014. június 14-én került megrendezésre a „Falunap a Gyermeknap jegyében” rendezvény.

A programot zenés ébresztő nyitotta, majd 9 órától elkezdődtek az egészségügyi szűrővizsgálatok a faluházban. Délután bábszínház várta a kicsiket és nagyokat egyaránt, majd ifj. Lábos Ferenc freestyle bemutatója örvendeztette meg a közönséget. 17:00 órától 18:30-ig a népzenéé és a néptáncé volt a főszerep, majd Varga Tamás bűvész szórakoztatta a jelenlévőket. 19:00 órától tartotta meg köszöntőjét Kállai András polgármester, majd Dégi Zoltán és barátai retro egyvelegére mulathatott a közönség. 20:00 órától lépett fel a Desperado együttes, majd a Partner Duó zenélt, kifulladásig.

A színes programok mellett egész nap látogatható volt a mesterségek utcája, voltak labdarúgó mérkőzések, bográcsozás, kreatív óriás játékok, arcfestés, ugrálóvárak, póni lovaglás, lufihajtogató bohóc és nép játékok bajnoksága. Aki ide ellátogatott, igazán jól szórakozhatott!

 

Tornyospálca településen található játszóteret már évek óta használták a gyerekek, ez idő alatt elavultak a játékok és már nem nyújtottak olyan magas színvonalú élvezeti élményt. Az új minőségi szabványoknak sem feleltek már meg.

Ezért pályázta meg az önkormányzat, hogy az ÚMVP III. tengely falumegújításra és –fejlesztésre igénybe vehető támogatásból felújítsa a játszótereket, amelynek összege 21.900.752 Ft volt. A gyermekek számának növekedése is indokolta az új játszóterek kialakítását. A meglévő játékokat elbontották és új, az Európai Uniós követelményeknek megfelelő játékokkal telepítették be a területeket (hintaállványok, nyújtósorok, homokozó, libikóka, rugós játék, csúszda, kerti pad, asztal, stb.). Mindemellett a terület, a környezet rendbetétele is megvalósult két helyszínen, az Árpád téren és az Ady közben.

 

Megvalósult a Szabó Bio-ker Kft napelemrendszer telepítése és a födém szigetelése Komoróban amelyre 4.421.692 Ft támogatást kaptunk, a Darányi Ignác Terv, Leader forrásából. A Szivárvány Kisáruház tetőszerkezetén lett elhelyezve 60 db. WEBEL típusú napelem.

Az elvárható teljesítményhozam 12-15 KW közötti, ami az áruház energia felhasználásához nagyban hozzájárul. Ezzel csökkentve az E-ON-os hálózat terhelését, és kihasználva a Környezetbarát Energia hasznosítását.

A szigetelés a födémfelőli oldalon: 20 cm vastag ISOVER DOMO MPS200 hőszigetelő filccel lett megvalósítva, mellyel szintén sok energiát takarítunk meg. Ez a beruházás nagyban hozzájárul a KFT  működtetéséhez.

A beruházást bemutató rendezvény emlékeztetője, itt elérhető.

 

Fényeslitke Község Önkormányzata évek óta betegség megelőző szűrő programokat szervez az OEP, által nem támogatott, népbetegségeket érintő területeken: prosztata, méh nyakrák. Ennek a sorozatnak egyik folytatásaként valósult 500 fő komplex szemészeti szűrővizsgálata, a Darányi Ignác terv, 2 000 000 Ft-os LEADER forrásának köszönhetően.

A vizsgálat kiterjedt a vizus, réslámpa, fundus vizsgálatra és szemnyomás mérésre valamint szemüveg felírásra és korrigálásra, zöld hályog és szürke hályog szűrésre. A vizsgálat eredményeként a páciens képet kaphatott a szervezete érrendszerének állapotáról is, ami a stroke illetve az infarktus helyzetének megelőlegezését is szolgálja.

 

Fényeslitke Község Önkormányzata támogatást nyert a LEADER 2013. évi kiírása keretében, hogy kiadassa a „Fényeslitke története” c. könyvet. Az Önkormányzat alapvető kötelességének érzi az ősöktől kapott kulturális értékek megőrzését, gyarapítását, az évszázados emlékek előtti tisztelgést. Fényeslitke község természeti és épített adottságait, nevezetességeit bemutató helytörténeti könyvvel érték- és hagyományőrzést szeretnének elérni, ezzel erősítve az itt élők identitástudatát, a falu szeretetét, a közösségi létet.
 
 
    
A fejlesztés egy KIKI 800-as Inline flexo nyomdagép üzembeállítása volt Záhonyi zsákvarró üzemükben, amelyre 6,3 millió forint támogatást kapott a vállalkozás, a Darányi Ignác terv LEADER forrásából.
 
A nyomdagép alkalmas PE, PP tömlők, szövött zsákok továbbá hullámlemez lapok, síkban hajtogatott dobozok utólagos nyomdázására 400mm x 400mm mérettől 800mm x 1200mm méretig két különböző szín felhasználásával.
 
Az SZ. NY. I. Kft. Záhonyi zsákvarró üzeme mától a saját készítésű zsákjaik nyomdázásán túl vállal megrendeléseket is ilyen speciális nyomdai tevékenységre. A térségbe érkező Keleti importból származó ömlesztett áruk, mint például: műtrágya, szén stb. csomagoló anyagának feliratozása így mára megoldódott a záhonyi átrakó körzetben.

 
 
    
Az ÚMVP III. tengely vidéki örökség megőrzése jogcímből nyert támogatásnak köszönhetően tudta megvalósítani a Fényeslitkei Római Katolikus Egyházközség, az egyháztanács által elfogadott komplex felújítási tervet. A terv első szakaszaként, korábbi nyertes pályázat keretén belül felújításra került a főoltár, a főpapi székek és 2 posztamens.
A 2. ütemben 14.789.396 Ft támogatásból nyílászárók cseréje, belső festés és fűtéskorszerűsítés valósult meg. Az ablakok méretétől függően, vízszintesen tagolva több részből színezett üvegekkel, tiffany technikával készültek.(méretük: 192*90 cm; 2 db. 192*107 cm 160*107 cm; 150*75 cm; 150*75.) A festés során 980 m2 falfelület kerül festésre, valamint sucotherm típusú padfűtés került kiépítésre.
 
 
  
A Dombrádi városi piac kialakítása 2011. évi LEADER pályázati forrásból történt. A pályázat támogatási összege 30.000.000 Ft volt. Ugyanakkor nem elhanyagolható, hogy a beruházás jelentős része a város önerejéből valósult meg. Egy már meglévő raktárépület felhasználásával került kialakításra a piac főépülete, melyben helyet kap egy piacfelügyelő iroda, két raktár, vizesblokk rész és egy remélhetőleg, a jövőben sikeresen működő büfé. A főépület közepén található az átjáró, ezen keresztül is megközelíthető a külső elárusító hely, ahol már az említett helyi és környékbeli őstermelők, kézművesek és vállalkozók kínálják termékeiket. Az árusításra a főépület két oldalánál, fedett árusító standok lettek kialakítva, melyek akár 25-30 árus befogadását is lehetővé teszik. A piac mellett a biztonságos gépjármű elhelyezés érdekében parkolók találhatóak. A jelenlegi állapot megőrzését és fenntartását riasztó-, és kamera rendszerrel védik.  
 
    
A Szemján és Fia Kft. az ÚMVP III. tengely mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése jogcímből nyert 2.699.072 Ft támogatást a Fényeslitke, Rákóczi út 26-28. szám alatti épület pinceszintjén található nyílászáró szaküzletének felújítására és eszközbeszerzésére. A projekt keretén belül a beázott, sóvirágos vakolat eltávolításra került, helyette 1,2 méteres magasságban szárító vakolat került kialakításra, a bolt teljes újrafestésével. A régi acélszerkezetes nyílászárók, korszerű, hőszigetelt nyílászárókra cserélése történt. A régi villanyvezetékek visszabontásra kerültek, helyette új vezetékezés került kialakításra, a hozzá tartozó kapcsolok, valamint energiatakarékos lámpák felszerelésével. A fejlesztés során beszerzésre kerültek továbbá a nyílászárók készítéséhez és szereléséhez szükséges eszközök, mint például körfűrész, gérvágó, gyorsdaraboló, akkus csavarozók.   
 
    
Az ÚMVP III. tengely Turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcímből nyert 21.652.046 Ft támogatást turisztikai szolgáltatás fejlesztésére a Főnix-Camping betéti társaság. A projekt keretein belül a Tiszamogyorósi vízparti üdülő terület került fejlesztésre. A bővítés során 2 darab 24 m2 –es konyhaépület, 1 darab 24 m2 –es csónaktároló, 1 darab 24 m2 –es kerékpártároló, 1 darab 60 m2 –es közösségi foglalkoztató épület, valamint egy 570 m2 –es kikötő került megépítésre. A beruházás keretein belül beszerzésre került 40 darab kerékpár, 10 darab túra kajak, 1 darab kajakszállító utánfutó, valamint 1 darab fűnyíró traktor.  Ezzel a fejlesztéssel a növekvő turisztikai igény kiszolgálására egy egész évben üzemelő vidéki turisztikai szolgáltatás jött létre.
 
   
Az ÚMVP IV. tengely LEADER kiírásának második körében nyújtott be támogatási kérelmet a Fényeslitkei Egészség és Családvédő Egyesület „Egységes térségi arculat kialakítása 2. ütem címmel”. A projekt a már az első LEADER pályázati körben elnyert hátrányos településeken megvalósult arculati térelemek megalkotásának és kihelyezésének folytatása, melynek során a Felső-Szabolcsi HACS nem hátrányos települései kerülnének felöltöztetésre egységes megjelenést tartalmazó térelemekkel (térképes táblák, célirány jelölő táblarendszerek, épület bemutató táblák, épületnév táblák). A Fényeslitkei Egészség és Családvédő Egyesület vállalta azt a nemes feladatot, hogy összefogva az öt nem hátrányos települést, pályázatot nyújt be az ÚMVP IV. tengely LEADER kiírásának 2. ütemére. Az Egyesület a megvalósításra 15.935.680 Ft támogatást nyert. A támogatás lehetőséget adott egy egységesülési folyamat folytatására, amely valamilyen szinten az együvé tartozást is képviseli, valamint a térséget egységes közösségként jeleníti meg.
 
   

 

LEADER

 

Felső-Szabolcsi Videékfejlesztési Közhasznú Egyesület

 

Széchenyi 2020