LEADER Felső-Szabolcsi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyeület Új Magyarország Vidékfejlesztési Program EUROPA - European Comission
Kezdőlap
Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.
Kezdőlap
LEADER 2013
LEADER 2013 - HÍREK
ARCULATI KÉZIKÖNYV
Elnöki köszöntő
Rólunk
Stratégiánk
Hírek
Eseménynaptár
Dokumentumtár
Sajtószoba
Galéria
Elérhetőség
HVS véleményezése
Keresés





Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
Kövessen minket a Facebook-on!
Tisztelt Alapító Tag! Nyomtatás
Nagy érdeklődés mellett – 76 támogatási kérelem – kerültek benyújtásra az ÚMVP III. tengely négy intézkedését érintő pályázatok.

A munkaszervezet az FVM Irányító Hatóságának pontozási instrukcióival elvégezte az értékelést, majd rangsor javaslatot tett az Elnökség elé.
Mint már megszoktuk, az Irányító Hatóság 2009. január 26-án utasításban kérte az intézkedéseken belüli külön rangsort – hátrányos és nem hátrányos kategóriában – a hozzá rendelt megosztott pénzügyi források figyelembe vételével.
2009. január 28-án a Felső-Szabolcsi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület Elnöksége jóváhagyta az intézkedésenkénti előzetes rangsort, illetve a rendelkezésre álló források felhasználásának mértékét.
Mind a 76 kérelem a vidékfejlesztési menedzserek által bemutatásra került.

Az Elnökség tagjainak kötelező titoktartási nyilatkozatot kellett aláírni, ami az FVM Irányító Hatósága által kiadott nyomtatvány kitöltésével, aláírásával történt meg. Az elkészült jegyzőkönyvet minden jelenlévő elnökségi tag ellenjegyezte.

Az Elnökség nemtetszését tolmácsoltam dr. Forgács Barnabás szakállamtitkár úr felé, hogy LEADER Közösségünk felé meghatározott közel 1,7 milliárd Ft-ból miért kell a központilag kiírt ÚMVP III. tengelyének pályázati igényeit kielégíteni?!

A beérkezett 76 kérelem közel 2 milliárd Ft fejlesztési forrásigényéhez csak 1 milliárd Ft áll rendelkezésre, figyelembe véve az elvárt Leader szemléletet: az önkormányzatok, az egyházak, a civil szervezetek és a mikro- és kisvállalkozások egyenjogúságát.
Tisztelt Alapító Tag!

A beérkezett kérelmekről csak általánosságban:
  • nagy arányú a gyenge színvonalú kérelmek száma;
  • sok projekt nem illeszkedik a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiánkba;
  • nagy számú az eltúlzott költségvetéssel rendelkező kérelem (többsége az igényelt forrás 70 %-ából is megoldható lenne);
  • nem átgondolt a projektcél több esetben, a projektleírás nem megfelelő.

Az ÚMVP kiírás hiányosságai:
  • a már hiányosan leadott kérelmeket is befogadja;
  • nagy a maximum 200.000 € igényelhető forrás ilyen kevés rendelkezésre álló forrás esetén;
  • a munkaszervezet későn kapta meg a hátrányos és nem hátrányos települések közötti források allokálásáról szóló iránymutatást;
  • a támogatási intenzitás mértékétől negatív irányba nem lehet eltérni.
Tisztelt Alapító Tag!

Kritikaként fogalmazzák felénk, hogy más Leader Közösségekkel ellentétben mi nem „mutyiztuk” le a rendelkezésre álló forrásokat – amit kimondottan tilt a törvény –,ezért nagyobb vitákat szíthat az értékelés. Mi igenis másképpen kell, hogy gondolkozzunk!
 
1. A fenti közösségekkel ellentétben mi jogosan jelezhetjük a további forrásigényünket a Leader tartalékokra!
2.Mi, önkormányzati vezetők, hogyan mutatunk példát a tiszta gondolatokkal Egyesületünkhöz kapcsolódó egyházak, civilek és vállalkozások vezetőinek, képviselőinek, ha nem a törvény mezsgyéjén haladunk?
3.Az ÚMVP III. tengelyének pénzügyi forrásához érkező kérelmek nem lakosságarányosan kezelendők! Eleve szétbontja a hátrányos és nem hátrányos települési kategóriákra!

Tisztelt Alapító Tag!

Az Elnökség, a Munkaszervezetünk és a Magam nevében elmondhatom és ígérhetem, hogy a legjobb tudásunk és a lelkiismeretünk tudatában fogunk javaslatokat tenni, illetve döntéseket hozni, azért, hogy mind a 24 településen épüljön – szépüljön a KÖZÖSSÉG: egyház, civil szervezet, vállalkozás és természetesen az önkormányzat.

Kérem, hogy a Felső-Szabolcsi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület honlapját (www.felsoszabolcs.hu) „forgassa”, ahol friss, naprakész vidékfejlesztési információkhoz juthat!

Fényeslitke, 2009. február 4.

 
Tisztelettel maradok:
 
Mártha Tibor
elnök
Felső-Szabolcsi Vidékfejlesztési
Közhasznú Egyesület
 
< Előző   Következő >
Megvalósult fejlesztések
Működési költségek
LEADER rendezvények
"Tanulmány 24 felső-szabolcsi település (LEADER közösség) autonóm energia ellátására, a megújuló energiák felhasználására" c. tanulmány letöltehtő innen!
 
"A záhonyi térség különleges gazdasági övezete komplex gazdaságfejlesztési programjának összehangolása a térség ÚMVP III. és IV. tengelyes intézkedéseivel." c. tanulmány letölthető innen!
 
« < Április 2024
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
« < Május 2024
H K Sz Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Amennyiben kíváncsi híreinkre, aktualitásainkra, neve és email címe megadásával iratkozzon fel Hírlevelünkre!



Copyright 2008 Felső-Szabolcsi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület - Minden jog fenntartva.
Design by VarhegyiWeb