Mártha Mihály Tibor - elnökEngedje meg, hogy mindenek előtt, mint a Felső – Szabolcsi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület elnöke, bemutassam Önnek szervezetünket.

A Felső – Szabolcsi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület több előzetes tanácskozást, megbeszélést követően alakult meg 2008. február 12-én. Még ugyanebben az évben elnyertük a címbirtokosságot, így, mint nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkező Leader közösség, nagy kihívást teljesítettünk a decentralizált európai illetve állami források allokálásával, a vidékfejlesztés helyi stratégiára épülő megvalósításával. E munka során figyelembe vettük, hogy a LEADER HACS (helyi akciócsoport) által lefedett térség szinte megfelel a Kisvárda – Záhony gazdaságfejlesztési tengelynek, amelyet egy ún. rekreáló vidéki környezet ölel körül. A mi jövőképünk alapját a „városias vidék” kifejezéssel fogalmazhatjuk meg.

Az akciócsoport által lefedett terület a 2014-20-as tervezési ciklusban 28 települési önkormányzatot foglal magába, emellett 49 civil szervezet (egyesületek, egyházközségek) és 26 gazdasági szervezet alkotja egyesületünk tagságát. Az Észak-Alföldi Régió észak-keleti részén, a Nyírségnek nevezett nagytáj tiszaháti, újabb elnevezéssel felső-szabolcsi, részén helyezkedik el közösségünk. A Felső-Szabolcsi LEADER területéhez tartozó települések közül 2013 óta 4 város (Ajak, Dombrád, Mándok és Záhony), emellett Kisvárda, mint 10 000 fő feletti lakosságszámmal rendelkező város is tagjaink között szerepel. A térség lakossága 69 522 fő, a városokban élő lakosok száma 33 485 fő. Távolságunk Budapesttől 290 km, Ungvártól 48 km. Logisztikai helyzetünk kiemelkedően kedvező, ugyanis a területünkön áthaladó 4-es fő közlekedési út fontos összekötő Kelet-Európa kapujától az ország központja felé. Az M3 autópálya 50 km-re található térségünktől. A nemzetközi törzshálózati fő vasútvonal Budapesttől Kijeven át Moszkváig, szintén itt húzódik keresztül.

Az akciócsoport munkáját a munkaszervezeten túlmenően a vidék gazdaságához, turizmusához, kultúrájához értő, helyi identitással rendelkező, a pályázati rendszerekben hazai és külföldi gyakorlatot szerzett tagok segítik. Gyakorlati tudásuk kiterjed a falusi, sport turizmus, agrárgazdaság termelési, környezeti ismereteire, a térség kulturális hagyományainak ápolására, a helyi lakosság társadalmi viszonyaira.

Az Európai Unió 2007-2013-as tervezési időszaka lezárult. Visszatekintve erre a 7 évre azt mondhatjuk, sikeresen, hiszen az ÚMVP III. tengelyben hozott támogatási döntésekkel allokált forrás felhasználása (kifizetett projektek aránya) több mint 90 %-os, amellyel 5. helyen állunk az országban, míg a LEADER kiírások keretében történt forrásfelhasználásunk is majdnem 93 %, amely országosan a 9. legjobb eredmény.

Mindig fontosnak tartottuk figyelembe venni a térségben élők, működők projekt ötleteit, hiszen ezekből születnek azután a sikeres kiírások és sikeres projektek. Célunk a jövőben is ez, hiszen ha végigvezetjük, mi mindent értünk el azért, hogy a térségben élőknek jobb legyen, akkor kár lenne erről az útról letérnünk. Legfontosabb számunkra, hogy a LEADER megmaradjon alulról jövő kezdeményezésnek, hiszen ki más tudhatná, ismerhetné egy térség legfontosabb problémáit, ha nem azok, aki ott élnek?

Igyekszünk a térség minden szereplőjéhez eljutni, készek vagyunk minden ötletet feldolgozni, hiszen fejlődni csak úgy tudunk, ha nyitottak maradunk mindenre.


Tisztelettel maradok:

Mártha Mihály Tibor

elnök

 

LEADER

 

Felső-Szabolcsi Videékfejlesztési Közhasznú Egyesület

 

Széchenyi 2020