Ajak

Ajak az ÉK-Nyírségben, Nyíregyházától ÉK-re, 42 km távolságra található település. Közlekedési szempontból jól megközelíthető, a 4-es számú főút, valamint a Budapest – Záhony vasútvonal mentén helyezkedik el.

AnarcsKisvárda város mellett fekszik, Nyíregyházától észak-keletre, nem egészen 50 km távolságra. Közlekedési szempontból jól megközelíthető a 4-es számú főút felől.

A Beregi-síkságon, Nyíregyházától észak-keletre, mintegy 70 km, Záhonytól 22 km távolságra található település. A 4-es főútról Tuzsérnál leágazó alsórendű úton közelíthető meg, a legközelebbi vasútállomás a Záhony–Mátészalka vasútvonalon Mándok. Tisza-parti település.

DombrádA város a Rétköz észak-keleti részén fekszik. Északi határa a Tisza folyó, amely egyben a megye határa is. A város lélekszáma a hozzá tartozó Kistiszahát lakosaival együtt 4363 fő. A Tisza partja kedvelt üdülőhely.

Döge
Kora Árpád-kori település, a Rétközben található Nyíregyházától mintegy 53 km-re. Kis területet borítanak erdők, melyre az akác és a nemesnyárak jellemzőek. Neve a magyar „dög” közszóból e kicsinyítő képzővel alkotott, óvó, elhárító tartalmú helynév. A településről kő- és bronzkori leletek találhatóak a nyíregyházai Jósa András Múzeumban.
A Beregi-síkságon, Nyíregyházától mintegy 70 km, Záhonytól 12 km távolságra, az ukrán határhoz közel található település. A 4-es főútról Tuzsérnál leágazó alsórendű úton közelíthető meg, a településen áthalad a Záhony–Mátészalka vasútvonal. Tisza-parti település.
Fényeslitke
A Tiszakönyökben, a Rétköz legészakibb részén, a Nyírség szélén fekvő település. Nyíregyházától mintegy 54 km távolságra található, közlekedés szempontjából jól megközelíthető. A 4-es főúton Kisvárdától északi irányban mintegy 4 km-re, valamint a Budapest-Záhony vasútvonal mentén érjük el a 2506 fős települést.
Győröcske
Nyíregyházától keletre, mintegy 67 km távolságra fekszik a Tisza mellett. Szomszédos település a magyar–ukrán határátkelővel, Záhonnyal. A 4-es számú főútvonalról Záhony előtt letérve érhető el, a legközelebbi vasútállomás Záhonyban vagy Tiszabezdéden van.
Gyulaháza
Kisvárdától 10 km-es, Nyíregyházától 40 km-es távolságra helyezkedik el, de 15-25 km-es körzeten belül még további 5 város található. A község megközelíthető Kisvárda, Baktalórántháza, Nyírmada, Nyírtass, Nyírkarász és Szabolcsbáka irányából alsóbbrendű utakon, a legközelebbi vasútállomás a Nyíregyháza–Záhony vasútvonalon Kisvárda.
Kékcse
Kékcse Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északi részén fekszik. A rétközi falu közel található a Tisza-folyóhoz és Kisvárda városhoz. Vasúti kapcsolata nincs. A 4-es főúttól mintegy 5,0 km-re található, közvetlen kapcsolattal.
Kisvárda
Kisvárda város Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Kisvárdai járásban két nagy tájegység határánál fekszik, keleten a Nyírség, nyugaton a Rétköz határolja. A település a Rétköz mocsarának védelmében épült egykoron.
Nyíregyházától 47 km-re északkeletre, a 4-es főút és a Szolnok – Debrecen – Nyíregyháza – Záhony vasútvonal mellett, az ukrán határtól 22 km-re terül el. Északról Döge, északkeletről Fényeslitke, keletről Pap, délkeletről Anarcs, délről Ajak, nyugatról Rétközberencs, északnyugatról Kékcse határolja.
Komoró
Szalagtelkes község a Tisza mellett. A település legfőbb szerkezetformálói az utak és a vasút. A települést több részre osztja a 4. számú fő közlekedési út, a Záhony-Nyíregyháza vasút és a 4145. számú úgynevezett „régi négyes” közút.
Mándok
Nyíregyházától mintegy 65 km távolságra található település. A 4-es főútról Tuzsérnál leágazó alsórendű úton érhető el. Területén áthalad a Záhony–Vásárosnamény vasútvonal is.
Mezőladány
Nyíregyházától mintegy 63 km távolságra, a Tisza partján található település. A 4-es főútról Kisvárdánál leágazó alsórendű úton érhető el. A legközelebbi vasútállomás a szomszédos Tornyospálcán található a Záhony–Vásárosnamény vasútvonalon.
Pátroha
A Rétközben, Nyíregyházától mintegy 35 km távolságra található település. A 4-es főútról leágazó alsórendű úton, valamint a Budapest–Záhony vasútvonalon érhető el.
Rétközberencs
A Rétköz keleti részén, Kisvárdától 10 km-re, Nyíregyházától mintegy 45 km távolságra található. A 4-es főútról Ajaknál leágazó alsórendű úton érhető el, a legközelebbi vasútállomás a Budapest–Záhony vasútvonalon Ajakon van.
Szabolcsbáka
Nyíregyházától mintegy 58 kilométerre található, a 4-es főútról Kisvárdánál leágazó alsórendű úton közelíthető meg. A legközelebbi vasútállomás a Budapest–Záhony vonalon Kisvárdán található.
Szabolcsveresmart
Szabolcsveresmart a Rétközben, Nyíregyházától mintegy 60 km távolságra, a Tisza partján található falu. A 4-es főútról Dögénél leágazó alsórendű úton érhető el. A legközelebbi vasútállomás a Budapest-Záhony vasútvonalon Kisvárdán található. A Tiszán való átkelést Révleányvár felé komp biztosítja.
Tiszabezdéd
Nyíregyházától mintegy 65 km távolságra található település. Közlekedési szempontból jól megközelíthető, a 4-es főút, valamint a Budapest–Záhony vasútvonal mentén helyezkedik el.
Tiszakanyár
Tiszakanyár a Rétközben, Dombrád kisváros mellett, attól északkeletre, a Tisza mellett fekvő település. Vasúti kapcsolata nincs.
Tiszamogyorós
A Beregi-síkságon, Nyíregyházától mintegy 70 km távolságra, a Tisza mentén fekvő település. A 4-es útról Tuzsérnál leágazó alsórendű úton közelíthető meg, a legközelebbi vasútállomás a Záhony–Mátészalka vonalon Mándok. A szomszédos településsel, Lónyával komp köti össze, amennyiben azonban az anyagi feltételeket sikerülne előteremteni, a pontonhíd összeköttetés is megoldható lenne.
Tiszaszentmárton
A Beregi-síkságon, Nyíregyházától mintegy 77 km távolságra a Tisza partján található település. A folyó egyben az ukrán határt is jelenti.
A 4-es főútról Záhonynál leágazó alsórendű úton közelíthető meg, a legközelebbi vasútállomás Záhonyban van.
Tornyospálca
A Tiszakönyökben fekvő egyutcás település Nyíregyházától mintegy 60 km-re, Budapesttől 350 km távolságra fekszik. A 4-es főútról Kisvárdánál leágazó alsórendű úton közelíthető meg. A települést átszeli a Záhony-Vásárosnamény vasútvonal.
Tuzsér
A Rétköz ősi településeinek egyike, a Tisza mellett, a megye északkeleti részén, a záhonyi határátkelőtől mintegy 8 kilométerre elterülő több mint 3000 lelkes település. Területét átszeli a 4-es számú fő közlekedési út, valamint a Nyíregyháza – Ungvár vasúti fővonal. A Tisza – túra kedvelt állomáshelye.
Újdombrád
A Rétközben, Nyíregyházától északkeletre, mintegy 32 km távolságra található. Alsórendű úton érhető el.
Újkenéz
Nyíregyházától mintegy 60 km távolságra, a Tisza mentén található település. A 4-es főútról Kisvárdánál leágazó alsórendű utakon érhető el, a települést átszeli a Záhony–Vásárosnamény vasútvonal.
Záhony
Megyénk legészakibb pontján, Nyíregyházától 70 kilométer távolságra, az ukrán határ mentén, s a szlovák határhoz is közel fekszik. Mindkét szomszédos országtól a Tisza választja el, amely északról határolva a várost itt kanyarodik hirtelen déli irányba.
Zsurk
Nyíregyházától mintegy 77 km távolságra, az ukrán határ mentén található település. Közlekedés szempontjából jól megközelíthető, a 4-es főútról Záhonynál leágazó alsórendű úton érhető el. A legközelebbi vasútállomás a szomszédos Záhonyban van. A település keleti és északi határa a Tisza, ami egyben az országhatárt is jelenti.

 

LEADER

 

Felső-Szabolcsi Videékfejlesztési Közhasznú Egyesület

 

Széchenyi 2020