Győröcske
Nyíregyházától keletre, mintegy 67 km távolságra fekszik a Tisza mellett. Szomszédos település a magyar–ukrán határátkelővel, Záhonnyal. A 4-es számú főútvonalról Záhony előtt letérve érhető el, a legközelebbi vasútállomás Záhonyban vagy Tiszabezdéden van.


Történelem

A település neve személynévből származik, X-XIII. századi magyar névadással. A latin Georgius-ból átvett magyar György személynévnek tőrövidítéssel alkotott változata van benne. A kicsinyítő képzős névforma egészen kései keletkezésű, a település méretére is utal. A XVI. században Váradi István birtoka volt. Nevét ekkor Gyernek, Gyeurnek, néha Győrnek írták. A XV. század végén a Hommonnai Drugeth család ungvári uradalmához tartozott Záhonnyal együtt. Valamikor a XVII. században a Senyey, a  XVIII. században pedig a br. Ghilányi család szerezte meg. A XVIII. század eleje óta nevét a mai formában használják. A jobbágy-felszabadításkor a kisnemes Győröcskey család volt a földesura. 278 lakosa volt és református templom is állt a faluban. Győröcske is Ung megyéhez tartozott, mint Záhony, 1922-ben csatolták Szabolcs megyéhez.

Építészeti-kulturális emlékek

A régi falut az 1850-es árvíz pusztította el. Az új falu a Tisza-töltés megépítése (1857) után települt mai helyére. A Tisza és a töltés közötti Ócskafalu területe jelenleg legelő.
A házakat oromdísszel látták el: a reformátusok csillagot, tollas vagy gombos buzogányt, tulipánt, rózsabimbót, a katolikusok szimpla nyársat vagy keresztet faragtak e célra.

Szociológiai jellemzők, infrastruktúra, gazdaság

Győröcske igen kis lélekszámú település, lakosságának száma a 80-as évektől csökkent jelentősen. Kevés a fiatalkorú, a 124 főnek mindössze 14 %-a, nagyon sok viszont a 60 év feletti nyugdíjas.
A községben kevés az intézmény: a háziorvos hetente egy alkalommal rendel, nincs óvoda és iskola (a gyermekek Záhonyba járnak), a polgármesteri hivatalban azonban egy helyiség a postás rendelkezésére áll a küldemények összegyűjtésére. A településen művelődési ház és könyvtár működik. A faluban egyetlen egy egyéni vállalkozót tartanak nyilván: élelmiszert árusító kiskereskedelmi boltot üzemeltet.

Győröcske Község Önkormányzata elérhetőségek:

Cím:    4625 Győröcske, Váczi M. u. 25.
Tel:    45/425-344

 

LEADER

 

Felső-Szabolcsi Videékfejlesztési Közhasznú Egyesület

 

Széchenyi 2020