Zsurk
Nyíregyházától mintegy 77 km távolságra, az ukrán határ mentén található település. Közlekedés szempontjából jól megközelíthető, a 4-es főútról Záhonynál leágazó alsórendű úton érhető el. A legközelebbi vasútállomás a szomszédos Záhonyban van. A település keleti és északi határa a Tisza, ami egyben az országhatárt is jelenti.


Történelem

Személynévi eredetű helynév, a szláv nyelvből származó Sur vagy Zsur az alapja. Először egy átiratban megmaradt, 1067 táján keletkezett oklevél említi. Ebből tudhatjuk, hogy az Aba nemzetségbeli Péter ispán itteni birtokát több más helységgel együtt a századi apátságnak adományozta. Külön értéke az oklevélnek, hogy megnevezi a község egyházát, a Szent Márton tiszteletére emelt kápolnát. 1212-ben II. Endre király Bánk bánnak, Bihar megye főispánjának adományozta. 1322-ben már a Bánffy család tulajdonában volt. A XV-XVI. században a Losonczi családé és a szentmártoni uradalomhoz tartozott. A XX. század elején 139 háza, 896 - többségében református - lakosa volt.

Építészeti-kulturális emlékek

Zsurk egyutcás, szalagtelkes település, ősi tiszai átkelőhely Kisvárda és Munkács között. Református templomáról az első említés 1700-ban keletkezett.
A jelenlegi templom 1891-ben épült, állítólag a régi templom másaként őrzi annak formáját és nagyságát. A templom nyugati homlokzata előtt áll a harangtorony. A földszinti ágasokat és gerendákat 1882-ben kicserélték és ekkor majdnem 3 méter magasan aláfalazták.
A gerendarész kissé konzolosan kiül, s ezzel külön hangsúlyt kap a szoknya és a felsőrész közötti toronytörzs karcsúsága. A négyzet alaprajzú torony fiatornyokkal ékített, egyszerű, négyzet alakú, zömök, félköríves ablakokkal, gúla fedésük tetejében gombbal és zászlóval. Maga a toronysisak tűje a fiatornyok magasságában nyolcszögletűvé válik.

Szociológiai jellemzők, infrastruktúra, gazdaság

Zsurk község népességszáma évtizedek óta fokozatosan csökken. Ez összefüggésben van a település elöregedésével, több a halálozás, mint az élveszületés. Az időskorúak aránya 6 százalékponttal meghaladja a megyei átlagot. A ki- és beköltözések aránya nem jelentős. Saját háziorvos nem áll a lakosság rendelkezésére, a szociális alapellátás keretében házi segítségnyújtásban részesülők száma 26. Az óvoda 25 férőhelyes, az általános iskolásokat iskolabusz szállítja Záhonyba. Művelődésre csak a könyvtárban van lehetőség, mely 4 és fél  ezer kötettel várja az olvasókat.
A környező települések VOLÁN-autóbuszjárattal érhetők el. A településen egy betéti társaság és 10 egyéni vállalkozó tevékenykedik. A kiskereskedelmi boltok száma 7, ebből 5 élelmiszerrel látja el a lakosságot. A regisztrált munkanélküliség 15%-os.

Zsurk Község Önkormányzata elérhetőségek:

Cím:    4627 Zsurk, Dózsa Gy. út 1.
Tel:    45/434-100
E-mail:    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web:    www.zsurk.hu

 

LEADER

 

Felső-Szabolcsi Videékfejlesztési Közhasznú Egyesület

 

Széchenyi 2020