Gyulaháza
Kisvárdától 10 km-es, Nyíregyházától 40 km-es távolságra helyezkedik el, de 15-25 km-es körzeten belül még további 5 város található. A község megközelíthető Kisvárda, Baktalórántháza, Nyírmada, Nyírtass, Nyírkarász és Szabolcsbáka irányából alsóbbrendű utakon, a legközelebbi vasútállomás a Nyíregyháza–Záhony vasútvonalon Kisvárda.


Történelem

A település feltehetően már az őskorban is lakott terület volt, több ilyen jellegű régészeti leletet is feltártak, s a különböző monográfiák a XIII-XIV. századtól már jelenlegi nevén említik. A település névadója Gyula vezér, akit a község első birtokosaként tartanak számon. Gyulaháza község szerepköre a történelem folyamán hol nagyobb, hol kisebb volt. A legnagyobb jelentőséggel a középkorban bírt, de még 1950-ben is nagyközségi rangja volt, viszont alig 3 évtizeddel később csak a véletlennek köszönhette önállósága fennmaradását.
1823-ban a településnek csaknem a fele leégett. A század elején hozzá tartozott Kis-Gyulaháza telep is. Jellegzetes nyírségi szalagtelkes, egyutcás település, egykor a Kisvárdai járáshoz tartozott.

Építészeti-kulturális emlékek

Református templomának plébánosáról az első adat 1432-ből ismeretes. A gyulaházi református egyház 1774-ben kelt anyakönyvében a harang vételárának kifizetéséről írnak. Az 1809. évi debreceni összeírásból tudjuk, hogy volt egy régi téglából épített temploma, melynek végébe 1796-ban tornyot építettek, szintén téglából. Az 1823-as tűzvészben a torony és a fedélszék leégett, falai megrongálódtak. Újjáépítése tíz évig tartott, 1833-ban fejeződött be. A toronyépítmény 1876-ban vihar következtében ledőlt, helyette még abban az évben téglaalapra fa haranglábat építettek. Szabadon álló, egyhajós templom, egyenes záródású falán klasszicizáló, futókutyás kereteléssel, benne a következő felirattal: „Tűz által elpusztult ez a templom 1823. évben augusztus 3. napján. – Isten segedelmével megépült 1833. évben augusztus 3. napján… kifestetett 1911. augusztus hóban.” Klasszicizáló, henger alakú szószék-kosara téglalábazatra épített. Az egész berendezés 1833-ban készült, Kontz Imre nyírbátori asztalosmester munkája. Régi harangjai közül egy van meg, 1844-ből származik.
Az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan szülőhelye. Neves szülöttének állandó kiállítással tiszteleg a közösség.

Szociológiai jellemzők, infrastruktúra, gazdaság

A település jelenlegi lakosságszáma 2154 fő. A település az elmúlt két évtizedben igen látványos és dinamikus fejlődésen ment keresztül. A millenniumi év kiemelkedő beruházása az Önkormányzati Étterem és Vendégház építése volt: 500 adagos konyha, 300 fős étterem, s 26 személyes szállodai rész várja a helyi, s a Gyulaházára látogató vendégeket. Ez az intézmény az uszodával és a tornacsarnokkal együtt új távlatokat, lehetőségeket is kínál a településnek, elsősorban a különböző rendezvények, a turizmus, a táboroztatás, edzőtáboroztatás, csereüdültetés terén. De van a településnek nagyon szép művelődési háza, könyvtára, kizárólagosan iparművészeti és népművészeti berendezési tárgyakkal rendelkező csodálatos házasságkötő- és tanácskozóterme is.

Gyulaháza Község Önkormányzata elérhetőségek:

Cím:    4545 Gyulaháza, Kossuth u. 21/A.
Tel:    45/715-546
E-mail:    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web:    www.gyulahaza.hu

 

LEADER

 

Felső-Szabolcsi Videékfejlesztési Közhasznú Egyesület

 

Széchenyi 2020