A Beregi-síkságon, Nyíregyházától észak-keletre, mintegy 70 km, Záhonytól 22 km távolságra található település. A 4-es főútról Tuzsérnál leágazó alsórendű úton közelíthető meg, a legközelebbi vasútállomás a Záhony–Mátészalka vasútvonalon Mándok. Tisza-parti település.

 


Történelem

Benk neve már 1297-ben Terra Benk néven szerepel az oklevelekben. Személynév eredetű helynév, Benedek vagy Benjámin névből kicsinyítő képzővel. A falu a Gut-Keled nemzetséghez tartozó Apaj fia Apaj birtoka volt, majd az ugyancsak e nemzetséghez tartozó Anarcsy család birtoka lett.
1480-ban a Bacskayak, az 1500-as években a Tegzes családbeliek birtoka. A későbbiekben az Anarcsinak nevezett Ujlaki György kapta királyi adományozás útján, az ő halála után újra a királyra szállt vissza. A XVIII. század végén a Vay család szerezte meg királyi adományként, később pedig a szatmári püspök birtoka volt.
A falu figyelemreméltó helyneveit is feljegyezték a XX. század elején: Barát-erdő, Goron, Szerés, és Ó-benk. Mándok társközsége volt 1990-ig. A XX. század elején a Tiszai járáshoz, majd 1950-től a Kisvárdai járáshoz tartozott.

Építészeti-kulturális emlékek

A falu Péter nevű papját 1332-35-ben említik a pápai tizedjegyzékben. A mai református templomot 1804-ben kezdték el építeni, de sok nehézség miatt csak 1834-ben folytatták újból a munkát. Tornyát 1851-ben emelték.
Homlokzati tornyos, egyszerű klasszicista stílusú teremtemplom, félköríves záródással. Az órapárkányos, törtvonalú, zárt sisakú, háromszintes torony a homlokzatba simul. A hajó ablakai félkörívűek. A harangot az eperjesi Wierd György öntötte 1652-ben.

Szociológiai jellemzők, infrastruktúra, gazdaság

Benk lakossága 464 fő, valamennyien belterületen élnek. Fogyó népességű település, 25 férőhelyes az óvoda, iskolába Mándokra járnak a gyerekek, 4 ezer kötetes könyvtár működik. A szabadidő eltöltésére helyben sportpálya áll rendelkezésre.
Periférikus helyzete miatt egyetlen gazdasági szervezet sem létesült a településen. A munkanélküliség ennek ellenére elenyésző, ami Záhony és Kisvárda vonzásával függ össze.

Benk Község Önkormányzata elérhetőségek:

Cím:    4643 Benk, Petőfi u. 3.
Tel:    45/701-804
E-mail:    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

LEADER

 

Felső-Szabolcsi Videékfejlesztési Közhasznú Egyesület

 

Széchenyi 2020